Summit pentru securitatea nucleara

Presedintele Traian Basescu va participa, in perioada 26-27 martie, la Seul, la cel de-al doilea Summit privind Securitatea Nucleara, la invitatia omologului sud-coreean, Lee Myung-bak, informeaza Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, la summit vor fi reprezentate peste 50 de state si 4 organizatii internationale, respectiv ONU, AIEA, UE si INTERPOL.

"Summitul de la Seul va prilejui evaluarea progreselor globale in eforturile de consolidare a securitatii nucleare in scopul dezvoltarii capacității statelor de a preveni si combate terorismul nuclear", menționeaza comunicatul.

În cadrul sesiunilor de lucru, liderii de stat și de guvern vor dezbate masurile de cooperare necesare pentru întarirea conditiilor de securizare a materialelor nucleare in vederea impiedicarii accesului gruparilor neautorizate la aceste materiale si la informatia privind utilizarea lor.

Lucrările Summitului vor fi împartite in trei sesiuni de lucru dedicate evaluarii progreselor inregistrate după prima editie a Summitului privind Securitatea Nucleara (Washington, 2010), examinarii politicilor nationale in materie si convenirii asupra unei agende de cooperare internationala, respectiv abordarii legaturii dintre securitatea nucleara si siguranta nucleara, ca urmare a accidentului produs in 2011 la centrala nucleara de la Fukushima, se mai arata in comunicat.

Opozitia antinucleara cere stoparea acestor proiecte

Comemorarea unui an de la dezastrul nuclear de la Fukushima (Japonia), din 11 martie 2011, este marcata printr-o scrisoare deschisa in care peste 50 de personalitati si organizatii ale lumii solicita renuntarea la energia nucleara.

Printre semnatari se numara arhiepiscopul dr. Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru Pace, Marina Silva, fost ministru al mediului in Brazilia, senatorul Bob Brown, lider al Partidului Verde din Australia, John Hall, fost membru al Congresului SUA, Richard Harvey, avocat pentru drepturile omului, precum si lideri ai organizatiilor pentru drepturile omului, dezvoltare si protectia mediului.

Romania printre semnatare

Printre autorii scrisorii nu se numara si personalitati din Romania. Cu toate acestea, opinia publica romaneasca este si ea tot mai ingrijorata de pericolele utilizarii energiei nucleare. Ionuț Cepraga, coordonator de campanii al Greenpeace Romania, a declarat pentru Green Report ca “un sondaj de opinie realizat de noi la sfarsitul anului 2011 arata ca 62 la suta din populatia Romaniei se pronunta impotriva utilizarii energiei nucleare”.

Studiul s-a bazat pe un esantion format din 1000 de persoane, ale caror opinii au fost, evident, influentate si de evenimentul tragic de la Fukushima, de pe coasta de est a Japoniei. Un studiu similar, realizat insa in anul 2010, inainte de catastrofa nucleara de la Fukushima, arata ca 52 la suta din populatia Romaniei este impotriva energiei nucleare, a explicat Ionut Cepraga.

Scenariul unui dezastru mondial

Greenpeace lansat o harta on-line interactiva, care indica toate reactoarele nucleare functionale din lume, impreuna cu estimari ale numarului potential de victime in cazul unui dezastru similar celui de la Fukushima.

Vezi aici harta centralelor nucleare.

In cazul Romaniei, harta releva ca pe o raza de 30 de kilometri de reactoarele de la Cernavoda pot fi afectati 130.000 de locuitori. In cazul unui scenariu in care ar avea loc un accident nuclear puternic, care s-ar extinde pana la 300 de kilometri, dezastrul ar face pana la 15,7 milioane de victime.

Harta interactiva permite aproprierea prin zoom pentru vizualizarea detaliata a situatiei fiecarei dintre cele 400 de centrale de acest tip existente la nivel mondial. Sunt diponibile date legate de anul infiintarii centralei, numarul locuitorilor din vencinatatea ei, precum si capacitatea de productie.

Vezi aici harta centralelor nucleare.

Nuclearelectrica: Centrala romaneasca este mai sigura decat cea japoneza

Pe de alta parte insa, autoritatile romane nu dau indicii ca ar lua in calcul renuntarea la instalatiile energetice nucleare. Interesul economic este foarte puternic, in conditiile in care zece la suta din energia electrica a Romaniei este produsa de Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda.

Cele doua unitati ale CNE Cernavoda sunt operate de Societatea Nationala Nuclearelectrica. “Centrala nucleara de tip CANDU de la Cernavoda are un nivel de securitate nucleara corespunzator cerintelor actuale pe plan european si mondial, fapt confirmat in repetate randuri de experti in domeniu, atat cu ocazia misiunilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, misiuni ale Asociatiei Mondiale a Operatorilor de Centrale Nucleare, cat si de organismele europene solicitate sa faca o analiza independenta asupra Centralei de la Cernavoda”, a precizat, la solicitarea Green Report, Valentina Dinu, sef departament in cadrul SN Nuclearelectrica SA.

Gabriel Botezatu

Citeste si:

Germania va renunta complet la productia de energie nucleara pana in 2020

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri