Summit ONU in umbra crizei financiare

Discutiile pe teme climatice din cadrul summitului ONU de la Poznan, Polonia, au fost umbrite de criza financiara.
 
Aproximativ 10.600 de delegati din 186 de guverne, companii si organizatii de mediu s-au intalnit la Poznan pentru summitul care a durat pana pe 12 decembrie. Summitul a avut ca scop discutarea problemelor de mediu care vor face subiectul unui nou acord climatic global care va urma Protocolului de la Kyoto. Acordul trebuie finalizat la sfarsitul anului viitor, la Copenhaga.

„Va fi o provocare incredibila sa ajungem la un astfel de acord complex intr-un an in care lumea se confrunta cu cea mai grava criza financiara din 1930 incoace“, a declarat Yvo de Boer, directorul Secretariatului pe Schimbari Climatice al ONU.

De Boer l-a laudat pe Barack Obama pentru tinta sa ambitioasa de a duce nivelul de gaze cu efect de sera al SUA inapoi la nivelul din 1990, pana in 2020.

Emisiile Statelor Unite, care provin din arderea combustibililor fosili, sunt cu 14% mai ridicate decat in 1990. „Ma astept ca senatorul Obama sa faca ce planuieste: sa preia conducerea la nivel national“, a adaugat oficialul ONU.

In ceea ce priveste criza economica, de Boer a declarat ca aceasta poate fi considerata o oportunitate de a redesena economia mondiala, dar a avertizat guvernele sa nu faca alegeri „ieftine si murdare“ investind in centrale pe carbune. „Trebuie sa ne axam pe oportunitatile pentru o crestere verde“, a adau gat acesta.

Potrivit lui Rajendra Pachauri, cancelarul platformei climatice a ONU, cei mai multi dintre actorii politici nu au constientizat inca proportiile „schimbarii ireversibile“ care va afecta planeta daca nu se actioneaza urgent. Numarul oamenilor care traiesc in zone unde resursele de apa sunt pe terminate va creste de la 1,1 miliarde in 1995 pana la 4,3 miliarde in 2050, in conditiile in care se estimeaza ca atunci populatia totala a lumii va ajunge la 6,7 miliarde, a precizat Pachauri.

Discutiile de la Poznan au cuprins noi idei de combatere a incalzirii globale, precum acordarea de credite tarilor tropicale pentru conservarea padurilor, iar China a sugerat ca tarile dezvoltate sa renunte la 1% din PIB-ul lor pentru a facilita trecerea de la combustibilii fosili la energiile alternative.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri