Sulfina Barbu: Casa Verde ar trebui extins si catre persoanele care stau la casa

Programul ‘Casa Verde’ ar trebui extins si catre categoria de persoane care locuiesc in case individuale, a declarat, marti, pentru Agerpres, Sulfina Barbu, fostul ministru al Mediului.

‘Din punctul meu de vedere, trebuie largita baza de adresabilitatea a programului Casa Verde si catre acele familii care locuiesc in case individuale, la curte cum spune tot romanul, intrucat si membrii acestora sunt platitori de taxe si impozite’, a apreciat actualul presedinte al Comisiei de Administratie Publica si Echilibru Ecolologic din Camera Deputatilor (CAPEE – CD).

Pe de alta parte, Barbu considera ca actuala conducere a Ministerului Mediului a facut o analiza serioasa inainte de a demara programul ‘Casa Verde’.

‘Este un lucru laudabil ca acest program se adreseaza autoritatilor publice cu predilectie, dar si asociatiilor de locatari. Sunt convinsa ca anul urmator se poate largi aceasta baza de adresabilitate. In acest an, institutiile vor capata o experienta in ceea priveste mecanismele de functionare si aplicare a acestui program’, a mai subliniat Sulfina Barbu.

‘Casa Verde’ reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Potrivit Ministerului Mediului, programul se va derula in doua etape, iar finantarea se va face din Fondul de Mediu.

Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat, luni, 18 mai, in Monitorul Oficial, astfel incat oficialii de la Mediu au anuntat ca asteapta, incepand de saptamana viitoare, proiecte din partea celor interesati si care indeplinesc criteriile pentru ‘Casa Verde’. Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80 la suta din valoarea totala, in care este inclusa atat racordarea la sistemul termic, cat si TVA-ul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pana la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori. Ghidul conceput de Ministerul Mediului se adreseaza autoritatilor administrativ-teritoriale si autoritatilor locale care au in gestiune unitati de invatamant, camine de batrani etc, dar si asociatiilor de proprietari.

Sulfina Barbu i-a mai atras atentia, ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, ca trebuie sa prezinte urgent o actualizare a Strategiei nationale pentru managementul deseurilor.

"Strategia pentru managementul deseurilor a fost elaborata in 2004 si este evident ca nu mai raspunde nevoilor si problemelor cu care ne confruntam in acest moment. Vom plati sute de mii de euro zilnic din cauza gropilor de deseuri, tintele de reciclare si valorificare a deseurilor sunt neindeplinite permanent, iar piata reciclatorilor de deseuri este blocata. Ministerul Mediului este obligat sa actualizeze si sa prezinte public, spre dezbatere, o strategie pentru managementul deseurilor. Noul plan ar trebui sa aiba in vedere obiectivele prioritare de investitii, principiile de sustinere pentru administratiile locale si solutii pentru intarirea capacitatii administrative privind atragerea de fonduri, un plan de actiune concret bazat pe managementul de proiect si un calendar clar pe urmatorii doi ani. Nu in ultimul rand, este necesar un program riguros de constientizare a populatiei. Modificarile ar trebui facute cat mai repede, ca peste vara, noua strategie sa fie supusa dezbaterii publice si sa avem astfel un plan pentru gestionare a infringementului", a subliniat Sulfina Barbu.

Foto: www.infomediu.eu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri