Sud-estul Asiei este una dintre cele mai vulnerabile regiuni din lume la efectele schimbarilor climatice, se arata intr-un raport citat de Reuters.
Lipsa apei, recoltele tot mai sarace de orez si costurile ridicate sunt factori ce pot scadea produsul intern brut al regiunii cu 6,7% pana in 2100, se arata intr-un raport al Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB).
“Pana la sfarsitul secolului, costurile la nivelul intregii economii s-ar putea ridica in medie pana la 2.2% din PIB, iar daca se ia in considerare doar impactul de piata, pana la 6,7% din PIB, atunci cand se considera riscurile de catastrofa”, se arata in raportul finantat de guvernul britanic.
Criza economica globala ar putea intarzia fondurile necesare pentru ameliorarea efectelor incalzirii globale. Investitii majore erau asteptate pentru proiecte energetice si de infrastructura utilitara in Indonezia, Filipine, Thailanda si Vietnam. Proiectele pentru subventii acordate programelor de dezvoltare a energiei regenerabile si a sistemelor de gestionare a apei.
Daca nu se iau masuri urgente pentru stoparea incalzirii globale, recoltele anuale de orez ar putea scadea cu aproape 50% pana in 2100, fata de nivelul din 1990. Din cauza activitatii economice costale intense si dependentei de agricultura si alte resurse naturale, schimbarile climatice ar putea avea efecte dramatice.
Pana in 2100, temperatura medie a regiunii ar putea sa urce cu 4,8 grade Celsius, in cazul in care emisiile de gaze cu efect de sera ar continua sa creasca. Fenomenele meteo extreme ca seceta, inundatiile si furtunile sunt amplificate de temperaturile in crestere, iar acestea la randul lor pun in pericol exporturile.
Regiunea este responsabila pentru 12% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Printre masurile necesare in regim de urgenta, identificate in raport sunt un management mai eficient al apei, dezvoltarea de recolte rezistente la caldura, sisteme mai eficiente de irigatie si programe prin care sa se atraga atentia asupra posibilelor pericole.
Foto: Reuters