Sucurile de fructe vor avea etichete noi

Sucurile si nectarul de fructe trebuie etichetate astfel incat sa nu mai induca in eroare consumatorii, a decis Parlamentul European.

Noile reguli se refera mai ales la sucurile amestecate, precum si la informatia “fara zahar” prezenta pe ambalaj.

"Prioritatea noastra a fost sa oferim consumatorilor informatii precise pentru ca acestia sa stie ce cumpara. Parlamentul a jucat un rol cheie in interzicerea adaugarii zaharului in produsele vandute ca sucuri si in clarificarea prezentei zaharurilor sau a indulcitorilor in bauturi similare", a explicat raportorul Andres Perello Rodriguez.

Parlamentul European a aprobat, astfel, actualizarea legislatiei emise in anul 2001.

Un amestec de doua sucuri va trebui etichetat astfel incat sa se vada precis continutul acestuia.

De exemplu, un amestec de 90 la suta mere si 10 la suta capsuni va trebui denumit clar "suc din mere si capsuni". Pana acum, un asemenea amestec putea fi denumit "suc de capsuni".

Un alt nume, generic, de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit doar daca acea bautura contine trei sau mai multe surse de fructe.

Pentru persoane care sufera de diabet sau care tin regim, este esential sa stie daca bauturile contin sau nu zahar. De aceea, deputatii europeni au decis ca trebuie stabilita clar diferenta dintre "suc" si "nectar".

Doar nectarul are voie sa contina zahar

Sucurile de fructe nu mai au voie sa contina zaharuri sau alti indulcitori. In schimb, nectarurile, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine zaharuri sau indulcitori.

Pentru a exclude orice confuzie, etichetarile de tip "fara zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri care contin zaharina sau alti indulcitori artificiali. 

Statele membre ale UE au la dispozitie pana la 18 luni pentru a-si adapta legislatiile nationale.

Mihai Diac

Foto: www.europarl.europa.eu

Citeste si:

Romania participa la organizarea celei mai mari expozitii agricole din lume

Merele ar fi mai daunatoare pentru dinti decat bauturile carbogazoase

Top 12 al celor mai toxice fructe si legume din SUA
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri