Suceava

Text de Ecaterina Procopov

Cetatea de scaun a Sucevei, capitala a Moldovei, oras secular, municipiul Suceava a purtat, prin negura timpului, mantaua a numerosi oameni de o inalta valoare cultural-istorica. Intr-un oras in care istoria refuza sa
fie redusa la tacere, prezentul isi cere si el drepturile. Confruntata cu cerintele civilizatiei vitezei si, mai nou, a comunicarii, Suceava se straduieste sa tina pasul cu schimbarea. pe planul protectiei mediului, vantul romanesc al schimbarii aduce proiecte de reabilitare, de constructie si de management urban. si cine este in masura sa ne vorbeasca despre toate acestea, daca nu Ion Lungu, primarul municipiului Suceava?

Green Report: Care era politica de protectie a mediului in municipiul Suceava inainte de a prelua dumneavoastra mandatul de primar?

Ion Lungu: Ca apreciere generala, pot afirma ca politica de mediu anterioara anului 2004 a fost practic inexistenta, in sensul ca planurile si masurile adoptate de administratie nu s-au realizat. Aveam probleme in ceea ce priveste calitatea aerului, care era total necorespunzatoare, aceasta in principal din cauza traficului rutier haotic. In domeniul apei potabile si a celei uzate nu exista o infrastructura solid construita. Solul era po luat ca urmare a unui management defectuos al deseurilor. Nici spatii verzi nu erau suficiente, pentru ca nu au existat in vestitii si nici reglementari in acest domeniu. Deficiente erau si in domeniul transportului in comun, fiindca nu era adoptat un sistem eficient si durabil.

Cum se desfasoara in prezent transportul public in Suceava?

In domeniul transportului public au avut loc transformari considerabile. Avand in vedere ca, in anii anteriori, transportul in comun se desfasura haotic, existand un numar mare de operatori maxi-taxi si trasee supraincarcate, in prezent, in baza studiilor efectuate, am stabilit 12 rute de operare. Ne dorim ca transportul public in orasul nostru sa devina cat mai ecologic, fapt pentru care avem in studiu stabilirea a patru trasee care sa devina rute ecologice, operate doar de vehicule dotate cu Euro 3 si Euro 4. In acest sens, am achizitionat 30 de autobuze noi marca Iveco-Iribus, din Franta, fiind dintre cele mai moderne autobuze din transportul public din Romania. Mai mult, am restructurat si disciplinat transportul de maxi-taxi, reducand numarul acestora de la aproximativ 200 de masini la 30, plus 10 rezerve, si am reabilitat si modernizat statiile de transport public local. Avem in lucru o harta administrativa care va prezenta in detaliu municipiul Suceava si va include o schita a traseelor operate de transportul in comun, a statiilor deservite de acesta si a orarului de functionare, astfel incat sa putem maximiza utilitatea si efectele asteptate. Pentru optimizarea transportului in comun si crearea de facilitati pentru transportul alternativ, primaria a introdus cinci minibusuri si zece maxi-taxiuri alimentate cu GPL, care opereaza pe trasee diferite de cele ale autobuzelor.

Responsabilii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au ajuns la concluzia ca aproape 70% din poluarea din marile orase este o consecinta a traficului. Ce faceti pentru a spori calitatea aerului in municipiul pe care il gospodariti?

Pentru reducerea poluarii aerului produse de traficul rutier se urmareste transformarea a 20% din Centrul istoric al orasului intr-o zona curata, cu emisii joase de gaze, prin mentinerea zonei strazii Stefan cel Mare inchisa circulatiei vehiculelor pe o durata mai mare decat in momentul actual, cand exista restrictia doar pe perioada weekendului.

Acolo unde sunt oameni sunt si deseuri. Este un truism cu implicatii majore la nivelul administrarii unui oras. Ce se intampla cu deseurile din Suceava?

In municipiul Suceava, serviciul public de salubrizare este executat de un operator unic, care presteaza aceasta activitate in baza unui contract de delegare a gestiunii prin concesiune. Acest operator, pe langa activitatea de colectare si transport a deseurilor menajere de la populatie, asigura colectarea selectiva a deseurilor reciclabile, colectarea deseurilor periculoase, a deseurilor de echipamente electrice si electronice, a deseurilor voluminoase si nepericuloase, a celor rezultate din demolari si activitati de constructii. Toate aceste activitati sunt monitorizate si confirmate de catre inspectorii serviciului de specialitate din primarie.

Orice institutie publica este interesata sa economiseasca pe cat posibil mai mult. Cat de bine este implementat sistemul de achizitii verzi in Primaria Suceava?

Din acest punct de vedere suntem, deocamdata, la inceput de drum. Insa, in ultima perioa da, acest aspect a fost luat in considerare la achizitionarea dotarilor necesare birourilor institutiei. Mai exact, am cumparat lampi fluorescente si echipamente electronice care au un consum redus de energie, iar in viitor ne propunem sa achizitionam numai hartie reciclata. In sectorul lucrarilor, atentia primariei s-a orientat spre constructii durabile, eficiente din punct de vedere energetic. Aceste aspecte se materializeaza la executia lucrarilor de mansardare a blocurilor, precum si la cele de reabilitare a cladirilor administrate de primarie.

Ce proiecte aveti pentru municipiul Suceava?

In momentul de fata exista, in faza de proiect, doua programe care necesita investitii de aproximativ 130.000 de euro. Proiectul "SELECTA – Sistem integrat de management al deseurilor solide" are ca obiectiv principal implementarea la scara intregii localitati a colectarii selective si reciclarii deseuri lor, in vederea minimizarii cantitatii de deseuri la nivel local, si valorificarea eficienta a deseurilor regenerabile. Proiectul va primi 108.423 de euro fonduri de la Uniunea Europeana, iar 12.047 de euro reprezinta contributia municipiului Suceava. Cel de-al doilea proiect se intituleaza "HELP – Serviciul de voluntariat pentru situatii de urgenta" si urmareste crearea unei unitati operative, dotata modern, pentru interventii eficiente in cazul calamitatilor naturale, dezastrelor ecologice, starii de asediu, atacurilor teroriste etc. Pentru acest proiect vom investi 108.200 de euro, din care 82.830 de euro vor veni de la Uniunea Euro peana, iar 7.250 de euro vor constitui investitia primariei sucevene.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri