O componenta a substantei folosita la eradicarea termitelor este un gaz cu efect de sera foarte daunator, care ramane in atmosfera mai mult decat se credea in trecut, afirma un grup de cercetatori, citati de Reuters.
Diflorura de sulfuril (SO2F2) este de aproape 5000 de ori mai rapida la incalzirea atmosferei decat dioxidul de carbon, si este folosita in locul bromurei de metil care ataca stratul de ozon. O echipa de cercetatori americani a descoperit ca substanta ramane in atmosfera 36 de ani, de 6-10 ori mai mult decat se credea in trecut.
„SO2F2 nu era recunoscut drept un gaz cu efect de sera important. Se credea ca are o viata scurta, dar studiile recente au aratat ca dureaza destul de mult si ca isi schimba complet impactul asupra mediului”, a declarat Paul Fraser, unul din autorii raportului publicat in Journal of Geophysical Research.
Chiar daca 2.000 de tone de diflorura de sulfuril sunt emise in fiecare an, cercetatorii se indoiesc ca el va fi inclus in protocolul care se negociaza pentru a-l inlocui pe cel de la Kyoto, tinand cont de faptul ca el este la radul lui folosit in locul unei substante care afecteaza ozonul.
Descoperirea vine dupa ce, anul trecut, oamenii de stiinta de la Scripps au aratat ca trifluorura de azot (NF3), folosit in industria electronicelor, este un gaz cu efect de sera de 17.200 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon, care ramane in atmosfera sute de ani. Aproximativ 600 de tone de NF3 sunt emise in fiecare an, iar substanta va fi cel mai probabil inclusa in protocolul din decembrie, in conditiile in care concentratia sa in atmosfera creste cu 11 procente pe an.