Peste 2 miliarde de ambalaje de plastic SGR au ajuns pe piață, în acest an. Celor de plastic li se mai adaugă alte 870 de milioane ambalaje de metal și aproape 700 de milioane de ambalaje de sticlă.
Potrivit statisticilor RetuRO, rata de returnare este de 39.61% pentru plastic, 36.47% pentru metal și 35.38% la sticlă.
Strict pentru luna iulie, rata de returnare a depășit 60% pentru fiecare dintre cele trei tipuri de ambalaje. Doar luna trecută au fost puse pe piață 413 milioane de ambalaje din plastic, aproape 200 de milioane de ambalaje de metal și peste 151 de milioane de sticlă. Procentul de returnare, în aceeași lună este de 63.15%, metal – 60.26%, sticlă – 61.37%.
Procentual, cifrele sunt în creștere față de luna iunie. Totodată, cantitatea de ambalaje puse pe piață de la lună la lună diferă.
Un motiv pentru care procentele de returnare sunt sub 40%, per total, pe 2024, ar putea fi faptul că din cei 75.000 de comercianți înregistrați pe platforma SGR, abia jumătate au semnat deja contractul cu RetuRO pentru colectarea ambalajelor cu garanție, potrivit reprezentanților RetuRO.
O altă problemă ne-a fost semnalată de un producător: „Noi ne bucurăm de inițiativă, că se face reciclare și se încearcă și susținem asta, dar când ne pun atâtea piedici în funcționare, oricât de multă bunăvoință și răbdare ai avea, la un moment dat ajungi cu nervii la limită”, a declarat Paul Olău, administratorul fabricii Bers Nova, pentru Green Report.
El a spus că inițiativa este bună, însă modul de implementare lasă de dorit. La asta se mai adaugă și o serie de costuri care au fost suportate de fabrică, imediat după lansarea programului.
„Din nou, înțelegem necesitatea și că e un lucru pozitiv, dar modul în care se pune în funcțiune pentru noi este foarte anevoios”, a spus Olău. „De ce eu a trebuit să arunc 60.000 de etichete tipărite și să fiu nevoit să iau unele noi?”, se întreabă Olău.
La asta se adaugă costurile cu codurile de bare, pe care firma le-a cumpărat și care după implementarea SGR sunt neutilizabile.
Sistemul de Garanție – Returnare a fost implementat în România în noiembrie 2023. De atunci și până în prezent, RetuRO, administratorul SGR, a deschis abia șase centre regionale de sortare și numărare, din totalul de 17 prevăzute în program.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A., o companie ce funcționează pe principiul not for profit, a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%), și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Cum se întâmplă în alte țări
SGR sau Deposit Return System funcționează deja cu succes în mai multe țări europene, printre care: Suedia, Islanda, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Germania, Olanda, Estonia, Lituania și Croația.
În Norvegia, care a lansat sistemul în 1996, rata de colectare a ajuns la aproape 99%, iar în Islanda era de 90% în 2016.
Estonia, de exemplu, a introdus DRS în 2005. În 2021 au fost returnate de populație 88% din ambalajele de plastic puse pe piață, 89% din cele de metal și 87% din ambalajele de sticlă.
#returo #reciclare #recycling #berari #sgr #bersnova