Departamentul de Agricultură al Statelor Unite și Agenția Americană de Protecție a Mediului au anunțat ieri primul plan de reducere a risipei alimentare din istoria SUA. Până în 2030, autoritățile americane vor să salveze 50% din cantitatea de alimente irosite. În acest moment, în Statele Unite, se aruncă 31% din mâncarea produsă sau comercializată.
„Statele Unite se bucură de cel mai productiv și abundent lanț de aprovizionare cu alimente, dar mare parte dintre acestea ajung la gunoi. Aruncând mâncarea, o familie de 4 persoane irosește 2 milioane de calorii anual, pierzând astfel aproape 1.500 de dolari.”, a precizat Tom Vilsack, secretar pe probleme de agricultură.
Odată cu noul plan, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a anunțat și lansarea unei campanii de informare a populației. În SUA, populația este responsabilă pentru jumătate din risipa alimentară.
Prezentarea obiectivului de reducere a risipei alimentare a fost făcută cu o săptămână înaintea Adunării Generale a Națiunilor Unite, întâlnire la care cei mai importanți lideri mondiali vor discuta despre securitatea alimentară, conservarea resurselor și sustenabilitatea producției și a consumului.
Risipa alimentară contribuie la poluare și la foamete
Conform reprezentanților autorităților centrale ale Statelor Unite, alimentele sunt componenta principală a gunoiului municipal solid. Iar gropile de gunoi la care ajung aceste alimente sunt al treilea cel mai mare generator de emisii de metan. Prin urmare, aruncarea alimentelor contribuie în mod direct la poluarea atmosferei.
În plus, risipa alimentară amplifică criza alimentară globală. Autoritățile americane estimează că, prin reducerea cu doar 15% a risipei, s-ar putea asigura hrană pentru 25 de milioane de persoane.
Pentru a atinge ținta stabilită, guvernul va colabora cu organizațiile caritabile și religioase, cu sectorul privat și cu autoritățile locale. De asemenea, va susține inițiativele care reduc, recuperează sau reciclează mâncarea sau deșeurile alimentare.
În trecut, autoritățile americane au contribuit la lansarea unei aplicații care îi informează pe consumatori despre păstrarea corectă a alimentelor și îi ajută să înțeleagă informațiile de pe etichete. De asemenea, au finanțat dezvoltarea de tehnologii inovatoare, care contribuie la reducerea risipei alimentare.
Citește și:
Ce legături există între risipa alimentară, foamete și schimbările climatice
Magazinele comunitare, o nouă metodă de a contracara risipa alimentară în Londra
Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară
Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an