Statele Unite ar putea rămâne singura țară care nu își asumă niciun angajament în legătură cu schimbarile climatice, în contextul în care Siria și Nicaragua, ultimele țări nesemnatare, și-au anunțat intenția de a deveni parte a Acordului de la Paris, spun surse din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice – COP23, citate de Clean Technica.
Deși, Statele Unite s-au numărat printre inițiatorii Acordului de la Paris, poziția lor s-a schimbat odată cu alegerea noului președinte. Încă din luna decembrie 2016, Trump a declarat că ”studiază” dacă va retrage țara din acordul climatic. Anunțul de confirmare a deciziei a venit la începutul lunii iunie a acestui an. De atunci, atitudinea SUA a devenit singulară, deoarece Nicaragua, care se număra printre cele trei țări nesemnatare, și-a confirmat angajamentul la începutul lunii septembrie 2017.
Am avut deja întâlniri și am programat adeziunea Nicaraguei și semnarea acordului național”, declara președintele nicaraguan Daniel Ortega, citat de Clean Technica.
Potrivit publicației, adversarii politici ai SUA ca Rusia sau Coreea de Nord sunt deja parte a convenției, iar de marți, 7 noiembrie, și Siria, țara devastată de război, și-a anunțat intenția de a deveni parte a Acordului de la Paris.
E oficial. Donald Trump retrage SUA din acordul climatic
Dispute la nivel național
În interiorul SUA, părerile sunt împărțite. Coaliția We Are Still In („Suntem încă interesați” – n.r.), formată din guvernatori de stat, prefecți și reprezentanți ai universităților, companiilor și investitorilor, a trimis o delegație la summitul COP23 și cere înființarea unui Centru American pentru Climă.
Acordul de la Paris este încheiat în cadrul Convenției Națiunilor Unite privind schimbările climatice și va intra în vigoare începând cu 2020. Acordul își propune să limiteze creșterile globale de temperatură la sub 2°C peste nivelul pre-industrial, frână care ar reduce semnificativ ritmul încălzirii globale. Una dintre principalele măsuri convenite este reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În vederea atingerii acestui obiectiv global, statele își fixează ținte individuale, denumite „contribuții național determinate” (NDC).