SUA nu-si va respecta angajamentul referitor la productia de biocombustibil

Statele Unite nu vor putea atinge, in urmatorii 15 ani, tinta cu privire la producerea biocombustibililor, potrivit unor estimari ale guvernului SUA.

Noua lege cere Statelor Unite sa produca, pana in 2022,36 miliarde galoane de biocombustibil, pentru a contribui la cresterea rezervelor de benzina si la reducerea importurilor de petrol. Cu toate acestea, pana la data stabilita, SUA va produce doar 32,5 miliarde galoane de biocombustibil, potrivit presedintelui Administratiei SUA pentru Informare in Domeniul Energetic (EIA), Guy Caruso.

Productia de bioetanol scazuta va fi determinata de existenta unui volum mai mic de etanol obtinut din surse celulozice, precum rumegusul, si alte deseuri forestiere, decat volumul impus de lege, a mai spus Caruso. Acesta a spus Comitetului pentru Energie din Senat ca guvernul va trebui sa faca publica in randul producatorilor de etanol renuntarea la angajament.

In SUA, cea mai mare parte din etanol este fabricata din porumb. Multi experti considera ca cererea crescuta pentru etanol genereaza ridicarea preturilor la cereale si prin urmare, la produsele alimentare destinate consumului larg.

„In timp ce la aceasta ora situatia este foarte incerta, viziunea noastra arata ca cantitatile de bioetanol obtinut din celuloza nu sunt suficiente pentru a respecta standardele impuse in acest sens”, a declarat Caruso. Acesta a mai spus ca EIA estimeaza ca taxele curente pe importul de etanol vor expira in ianuarie 2009, lucru care va determina o crestere puternica a rezervelor straine de etanol venite pe piata din SUA dupa 2010.

Pe de alta parte, standardele de eficienta energetica impuse de noua lege ar trebui sa provoace in SUA reducerea zilnica a cererii de petrol cu 2,5 milioane de barili, tinta care era prevazuta abia pentru anul 2030, inainte ca noua lege sa intre in vigoare, potrivit lui Caruso.

Consumul de combustibili lichizi in Statele Unite, care include atat petrolul, cat si lichidele regenerabile, va creste de la circa 21 milioane de baliri pe zi la 22,8 barili pe zi pana in 2030, din cauza cresterii procentului de combustibili folositi in transport, de la 68% din cerere, la 73%, arata EIA. De asemenea, EIA estimeaza ca pretul petrolului, care a atins in aceasta saptamana recordul de 104$ pe baril, va scadea gradual pana la mijlocul urmatoarei decade, urmand ca apoi sa cresca usor din nou.

Caruso a spus ca portivit celui mai sumbru scenariu EIA, petrolul ar putea ajunge la un pret de 180$ in 2030. Acesta a mai mentionat ca guvernul nu poate lua nicio masura pe termen scurt, pentru a diminua sau a creste pretul petrolului, cu exceptia incurajarii americanilor sa reduca consumul de combustibil si sa devina mai responsabili. „Pe termen scurt, totul tine de decizia consumatorului”, a spus Caruso.

spot_img

Ultimele știri