Schimbările climatice au înrăutățit cele mai distructive uragane din ultimii ani, cum ar fi Katrina, Irma și Maria, intensificând precipitațiile cu până la 10%, conform unui nou studiu.
Simulările climatice a 15 furtuni tropicale din Oceanele Atlantic, Pacific și Indian au arătat că încălzirea oceanelor și a atmosferei au contribuit la creșterea precipitațiilor cu 5-10%.
Această situație se va agrava în viitor. Conform cercetătorilor, dacă lumea se va încălzi cu 3-4 grade Celsius până la sfârșitul secolului, atunci cantitatea de precipitații cauzată de uragane ar putea crește cu o treime, în timp ce viteza vânturilor ar putea crește cu până la 25 de noduri.
„Schimbările climatice au agravat precipitațiile și vor intensifica și puterea vântului. Sper că această informație va putea fi folosită pentru a ne îmbunătăți rezistența la acest tip de evenimente meteo extreme pe care le vom avea în viitor.”, a declarat Christina Patricola, autoare a studiului și cercetătoare la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din SUA.
Rezultatele studiului sugerează că furtunile tropicale distructive au fost deja alimentate de schimbări climatice, iar în viitor aceste evenimente ar putea căpăta proporții cataclismice.
Portugalia, afectată de cea mai puternică furtună tropicală din ultimii 170 de ani
Uraganele sunt alimentate de căldura din straturile superioare ale oceanului, în timp ce cantitățile de precipitații sunt determinate de cantitatea de umiditate din atmosferă. Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru uragane mai puternice.
Sezonul de uragane din 2018 a fost cel mai activ înregistrat până în prezent. Uraganul Florence, care a făcut ravagii în Carolina de Nord și de Sud, a fost de două ori mai puternic din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu recent.
Anul trecut a fost cel mai costisitor sezon de uragane pentru SUA, înregistrând 306.2 miliarde de dolari în daune cauzate de trei furtuni de categoria 4: Harvey, Irma și Maria.