Studiu UE: Romania, pe locul doi in Europa la poluarea cu ozon in 2007

Concentratiile de ozon din Europa in vara anului 2007 au fost cele mai mici din tot deceniul, potrivit datelor publicate de Agentia europeana pentru Protectia Mediului (EEA) in raportul „Air pollution by ozon across Europe during summer 2007”. Spre deosebire de aceeasi perioada a anului 2006, pragul de 180 de micrograme / m3 nu a mai fost depasit in nordul Europei. VEZI STUDIUL

Cea mai mare concentratie de ozon pe ora de 479 de micrograme / m3 a fost observata in Sicilia, Italia, urmata de o concentratie de 363 de micrograme / m3 in Romania. De asemenea, Franta, Grecia, Italia si Romania au raportat concentratii ridicate de ozon de cel putin sase ori vara trecuta.

Avand in vedere obiectivul pe termen lung privind protejarea sanatatii umane (o concentratie maxima de ozon de 120 de microgame / m3 de-a lungul a 8 ore), datele pe 2007 arata ca pragul stabilit de Directiva europeana 2002/3/EC a fost, in general, depasit in Europa.

Concentratiile mari de ozon din aer reprezinta un risc insemnat pentru sanatate, afectand respiratia, reducand functia plamanilor si provocand astm. Ozonul de la nivelul pamantului se formeaza din poluanti proveniti de la masini si productia industriala si, in prezent, este o substanta poluanta care starneste printre cele mai mari ingrijorari in Europa.

Poluarea cu ozon se produce prin procese fotochimice care includ oxizii de azot si compusi organici volatili in partea inferioara a atmosferei. Nivelul ozonului creste mult in regiuni cu emisii premergatoare mari si in timpul verii cu conditii meteorologice stagnante, cu temperaturi ridicate.

Ozonul este principalul produs al proceselor fotochimice complexe in atmosfera inferioara. El este un oxidant fotochimic foarte puternic. In concentratii ridicate poate cauza probleme grave de sanatate si poate afecta ecosisteme, terenuri agricole sau diverse materiale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri