Studiu: trecerea la o dietă sănătoasă poate reduce la jumătate amprenta individuală de apă

Trecerea la o dietă mai sănătoasă, bazată pe plante, poate reduce cu până la 55% amprenta individuală de apă, conform unui nou studiu care analizează impactul alimentației asupra consumului de apă.

O dietă vegetariană are cel mai mare impact pozitiv, însă și consumul redus de carne poate salva cu până la 35% mai multă apă.

Conform cercetătorilor, trecerea la o dietă vegetariană (fără pește și carne, ulei obținut din plante) reduce consumul de apă cu 35-55%. O dietă sănătoasă pescetariană poate reduce consumul de apă cu 33-35%, iar o dietă sănătoasă cu un consum redus de carne ar putea reduce consumul de apă cu 11-35%.

„Mesajul principal este că dacă treci la o dietă sănătoasă, cu carne sau fără (vegetariană sau pescetariană), conform propriilor preferințe, nu este bine doar pentru sănătatea ta, ci și pentru mediul înconjurător în sensul în care îți reduci amprenta de apă în mod substanțial.”, a explicat Davy Vanham, cercetător la Joint Research Centre în Ispra, Italia.

Rezervele de apă dulce sunt deja insuficiente în anumite părți ale lumii, iar problema se va accentua din cauza schimbărilor climatice, a creșterii populației și a schimbărilor în stilul de viață.

Mesajele publice referitoare la economisirea apei nu se referă de obicei și la consumul de apă în producția alimentară. Producția uleiurilor, a zaharurilor și a grăsimilor, precum și creșterea animalelor, necesită extrem de multă apă, spre deosebire de creșterea fructelor și a legumelor, care este mai eficientă din punct de vedere al consumului de apă.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat amprenta de apă individuală din Marea Britanie, Franța și Germania.

„Dacă ne uităm la numerele pentru aceste țări, se ajunge la 3.000 – 4.000 de litri per persoană pe zi; acestea sunt cantități enorme când le compari cu consumul direct de apă în gospodărie.”, a adăugat Vanham.

Rezultatele au fost similare în cele trei țări, confirmând că europenii tind să consume prea multă carne roșie, zahăr și grăsimi, dar nu mănâncă suficiente fructe și legume.

Autorii studiului recomandă intervenții din partea guvernelor, cum ar fi taxarea alimentelor nesănătoase și o mai bună etichetare a produselor alimentare.

libris.ro

Un studiu recent arăta că reducerea consumului de carne și lactate este cel mai bun mod de a ne reduce impactul personal asupra mediului înconjurător. Conform rezultatelor studiului, crescătoriile de animale oferă doar 18% dintre caloriile consumate la nivel global, însă au nevoie de 83% dintre terenurile agricole ale lumii și produc 60% dintre emisiile generate de sectorul agriculturii.

spot_img

Ultimele știri