Persoanele care locuiesc lângă străzi aglomerate prezintă un risc mai ridicat de demență decât cele ferite de zgomotul și poluarea provocate de mașini. Avertismentul vine din partea a două institute medicale din Ontario, SUA, și confirmă bănuieli anterioare.
Potrivit studiului, unul din 10 cazuri de Alzheimer din zonele urbane poate fi asociat cu traficul intens. De asemenea, există șanse cu până la 12% mai mari ca cei care locuiesc lângă artere importante de circulație să fie diagnosticați cu o formă de demență.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, specialiștii au analizat starea de sănătate a 6.6 milioane de oameni, pe parcursul a 10 ani. În tot acest timp, peste 243.000 de persoane au dezvoltat demență, 31.500 au făcut Parkinson și 9.250 – scleroză multiplă.
Descoperitile cercetătorilor americani vin să confirme concluziile altor studii din domeniu. În trecut, oamenii de știință au avertizat că poluarea aerului și zgomotul provocat de mașini reduce densitatea materiei albe (țesutul conjunctiv al creierului) și afectează cogniția. În plus, se pare că nano-particulele eliminate pe țevile de eșapament ar putea pătrunde în țesutul cerebral.
Cauzele îmbolnăvirii și eventuale soluții
Pe lângă zgomot, la instalarea bolilor menționate contribuie problemele respiratorii și cardiace asociate aerului poluat, cât și de stilul de viață haotic, frecvent întâlnit în mediul urban.
În aceste condiții, specialiștii recomandă adoptarea unor reguli mai stricte în ceea ce privește planificarea urbană. Potrivit lor, zonele rezidențiale nu ar trebui amplasate lângă autostrăzi sau străzi cu trafic greu, iar accesul mașinilor poluante în orașe ar trebui interzis.