Studiu: Salvarea Europei nu vine de la gazele de șist

Un studiu realizat de Institutul de dezvoltare durabilă și cerecetări internaționale (IDDRI), cu sediul în Paris, relevă că impactul hidrocarburilor neconvenționale asupra reluării creșterii economice a SUA este minim, iar Europa nu poate spera că-și va reduce dependența de importurile de gaz și petrol prin exploatarea gazelor de șist, scrie lesechos.fr.

Studiul, care  va fi prezentat astăzi în Parlamentul European, demonstrează în cele 60 de pagini ale sale că boom-ul gazelor de șist contribuie nesemnificativ la stabilirea prețului energiei. (…)  Gazul reprezintă doar 27% din mixul electric, iar prețul electricității depinde de alți factori, cum ar fi taxele ori costul rețelei”,  a spus Thomas Spencer, coordonatorul studiului.

În concluzie, Europa nu poate să spere că gazele de șist vor rezolva problema aprovizionării cu energie sau pe cea  a competitivității si nu vor permite reducerea dependenței continentului de importurile de gaz și petrol, a subliniat Spencer.

În Europa, există o incertitudine pronunțată în privința rezervelor poțentiale de gaz de șist, iar  scenariile medii sugerează că această hidrocarbură ar putea acoperi între 3%-10% din cererea de energie la orizontul anilor 2030-35, potrivit cercetătorilor IDDRI.

Gazele de șist nu schimbă datele pentru politica energetică a Europei, deoarece continentul va rămane un mare importator de energie scumpă, în special petrol și gaz.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri