Pierderile anuale de gheață ale Antarcticii au accelerat cu 280% în ultimii 40 de ani și ar putea să contribuie la creșterea nivelului mării cu zeci de metri în următoarele secole, conform unui nou studiu.
Conform studiului, calota de gheață din Antarctica de Est se topește la margini și contribuie la creșterea nivelului mării, spre deosebire de alte studii recente care sugerau că regiunea estică nu a fost încă afectată de topire în același ritm ca regiunea vestică.
Pierderile de gheață din Antarctica sunt estimate la 252 miliarde de tone anual între 2009 și 2017, în timp ce media anuală între 1979 și 1990 a fost de 40 de miliarde de tone, relatează Reuters.
Conform cercetătorilor, topirea Antarcticii a contribuit la nivelul mării cu echivalentul a 13.2 milimetri de creștere în ultimele patru decenii.
„Pe măsură ce calota glaciară din Antarctica continuă să se topească, ne așteptăm la o creștere a nivelului mării de zeci de metri în următoarele secole.”, a declarat Eic Rignot, profesor la Universitatea din California și autor principal al studiului.
Bazele ghețarilor din Antarctica se topesc într-un ritm mult mai rapid decât se estima
Dacă s-ar topi în întregime, Antarctica ar ridica nivelurile globale ale mării cu 57 de metri, însă acest proces ar avea nevoie de temperaturi mult mai mari decât în prezent și s-ar desfășura în decursul a mii de ani.
Nivelul mării a crescut cu aproximativ 20 de centimetri în ultimul secol. Multe studii recente atrag atenția că ritmul topirii gheții din Arctica, Groenlanda și Antarctica este din ce în ce mai rapid. Conform unui studiu publicat la sfârșitul anului trecut, Groenlanda se topește într-un ritm fără precedent și ar putea duce la o creștere mult mai rapidă a nivelului mării decât se estima până acum.