Studiu: Poluarea aerului reduce eficacitatea panourilor solare

Poluarea aerului are un impact negativ nu numai asupra sănătății umane, ci și a producției de energie curată. Eficacitatea panourilor solare scade semnificativ în zonele foarte poluate, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Institutul Tehnologic al statului Massachusetts (MIT), în colaborare cu oameni de știință din Singapore, au găsit un mod de a calcula cantitatea de lumină solară care este absorbită sau dispersată de aerul poluat înainte de a ajunge la panourile solare. Cercetătorii au colectat date în Dehli, India, găsind reducții semnificative ale puterii panourilor solare. În medie, puterea anuală a panourilor solare a scăzut cu 12% din cauza poluării aerului.

Acest procent este mai mare decât marginile de profit pentru anumite instalații solare, fiind suficient pentru eșuarea proiectelor. Dacă dimensiunea unei instalații este bazată pe cantități estimate de lumină solară care vor atinge pământul, fără să fie luată în considerare poluarea aerului, aceasta va avea putere redusă, iar încasările vor scădea. Cercetătorii sunt îngrijorați că scăderile performanțelor panourilor solare vor descuraja investițiile în energia solară.

După studiul despre Delhi, echipa de cercetători a examinat date preliminare din 16 orașe ale lumii. Conform studiului, impactul variază de la 2% în Singapore la peste 9% în Beijing, Dhaka și Ulaanbaatar.

Studiu: poluarea aerului dăunează inteligenței

În plus, cercetătorii au analizat efectele poluării aerului asupra felurilor diferite de celule solare (arseniură de galiu, teluridă de cadmiu și pervoskit) și au descoperit că toate sunt afectate mai grav decât panourile solare standard din silicon care au fost studiate inițial, perovskitul înregistrând cele mai mari reduceri ale puterii (peste 17% în Delhi.)

Green Report Shop Produse ECO

În ultima perioadă, mai multe țări au adoptat energia solară, în special în zonele urbane, unde impactul reducerii producției ar putea fi foarte sever. În Delhi, veniturile pierdute s-ar putea ridica la 20 de milioane de dolari anual, în timp ce în Beijing și Shanghai ar putea ajunge la 10 milioane de dolari anual. Instalațiile planificate în Los Angeles ar putea înregistra pierderi între 6 și 9 milioane de dolari.

Cercetătorii estimează că per total, pierderile potențiale ar putea ajunge la sute de milioane sau chiar miliarde de dolari anual.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri