Poluarea aerului duce la agravarea afecțiunilor pulmonare și este asociată cu vizite mai dese la medic și la spital, conform unui nou studiu care confirmă impactul aerului poluat asupra sănătății umane.
Cercetătorii britanici și belgieni au realizat unul dintre cele mai ample studii de pe teritoriul Marii Britanii, analizând aproape 15 ani de date legate de poluarea aerului în Dundee, Perth și zonele învecinate. Datele au fost apoi comparate cu fișele medicale a 450 de pacienți care suferă de bronşectazie, o boală cronică ce duce la infecții pulmonare frecvente, dificultăți de respirație și tuse persistentă.
James Chalmers, cercetător la Școala de Medicină din cadrul Universității din Dundee, a explicat pentru The Guardian că a existat o creștere semnificativă a internărilor la spitalul Ninewells și Perth Royal Infirmary din cauza problemelor de respirație, precum și o creștere a vizitelor la medicul
de familie din aceleași motive.
„Când ne-am uitat la aceste două seturi de date unul lângă celălalt, legăturile între perioadele când poluarea aerului este cea mai gravă și cele când pacienții trebuie să ceară asistență sunt absolut clare.”
Chalmers a adăugat că pacienții care suferă de afecțiuni pulmonare sunt cei mai grav afectați, însă nimeni nu este ferit de efectele negative ale poluării aerului.
Rezultatele studiului arată că impactul poluării aerului este resimțit cel mai puternic în zonele cu trafic intens și în timpul verii. Conform lui Chalmers, chiar și o îmbunătățire minoră a calității aerului ar putea avea un impact major asupra sănătății oamenilor.
„Datele noastre arată că o reducere relativ modestă a poluării aerului (10 µg/m³ de PM10) ar fi putut preveni aproape 1000 de internări și vizite la medicul primar în timpul perioadei studiate.”
La începutul acestei luni, cazul unei fetițe de 9 ani din Marea Britanie care suferea de astm a reintrat în atenția publică după ce noi dovezi au confirmat că moartea ei a fost cauzată de niveluri ilegale ale poluării aerului.
Alte studii recente au găsit legături între poluarea aerului și nașteri premature, creșterea mortalității în rândul persoanelor cu probleme psihice, probleme de dezvoltare, diabet și creșterea criminalității.