În cel mai recent studiu despre influența pesticidelor asupra albinelor, care a fost publicat în această săptămână în revista Science, cercetătorii susțin că pesticidele influențează ciclul de viață al acestor insecte, însă acest lucru nu se întâmplă în toate regiunile geografice. Cercetarea este una dintre cele mai ample realizate în acest domeniu și a fost făcută atât pe populații de albine domestice, cât și pe cele sălbatice din Marea Britanie, Germania și Ungaria.
Studiul, care a costat 2.8 milioane de lire, s-a desfășurat pe perioadă de doi ani. Cercetătorii au analizat 33 de locații din Marea Britanie, Germania și Ungaria. În fiecare locație, albinele au fost plaste lângă culturi de canola (n.r. un tip de rapiță). Pe o parte dintre terenuri au fost plantate semințe de canola tratate cu neonicotinoide și fungicide. Pe celelalte terenuri, semințele nu au fost tratate decât cu fungicide.
Neonicotinoidele, sunt pesticidele folosite în agricultură, care sunt aplicate de obicei pe semințele de porumb și de soia, înainte de a fi plantate.
Pe de-o parte, oamenii de știință au descoperit că pesticidele le afectează atât pe albinele domestice, cât și pe cele sălbatice. În Germania și în Marea Britanie, atât albinele domestice, cât și cele sălbatice, care au fost expuse la câmpurile de canola tratată cu neonicotinoide, s-au reprodus mai greu. De asemenea, numărul de colonii de albine care au supraviețuit în timpul iernii s-a diminuat.
Pe de altă parte, rezultatele au fost diferite în Germania. Acolo, coloniile de albine au prosperat, indiferent dacă s-au aflat în apropierea câmpurilor tratate cu neonicotinoide. De fapt, coloniile de albine domestice care se aflau în apropierea culturilor tratate s-au înmulțit mai repede. Totuși, puține dintre aceste colonii au supraviețuit peste iarnă, cu toate că diferența nu a fost importantă din punct de vedere statistic, subliniază specialiștii.
Cercetătorul care a coordonat studiul, Richard Pywell de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie, spune că mediul geografic joacă un rol important.
„Credem că există și alți factori, care interacționează cu expunerea la neonicotinoide și care pot cauza efecte negative asupra albinelor”, spune Pywell.
Explicația cercetătorilor este că populațiile de albine din Germania au reușit să găsească o varietate mult mai mare de flori din care să se hrănească. În Ungaria și în Marea Britanie, 40-50% din polenul colectat de albine provenea din culturile de canola. În Germania, acest procent a fost de numai 10%. În Ungaria, Pywell spune că albinele erau înconjurate de câmpuri uriașe de canola, iar în Marea Britanie, din cauza agriculturii moderne, s-au pierdut multe dintre speciile de flori sălbatice.
În plus, în Germania, albinele nu au avut paraziți, spre deosebire de cele din Marea Britanie sau Ungaria.Cercetătorul are motive să creadă că albinele sunt deosebit de vulnerabile la neonicotinoide, atunci când sunt dependente de culturile tratate cu pesticide și când sunt deja bolnave.
Studiul a fost finanțat de Bayer și Syngenta, doi producători de neonicotinoide, însă Pywell spune că el împreună cu echipa sa de cercetători „au lucrat independent”.
Citește și: Studiu: Pesticidele afectează ciclul de viață al bondarilor