Persoanele in varsta nu pot minti la fel de convingator ca tinerii si isi dau seama mai greu cand sunt mintite, totul din cauza problemelor, in raport cu varsta, la recunoasterea emotiilor, se arata intr—un nou studiu al Universitatii neo-zeelandeze Otago, relateaza MedicalXpress.com.
Celor 60 de persoane, care au luat parte la acest studiu, li s-au aratat clipuri video in care alte 20 de persoane isi exprima opiniile in subiecte precum utilizarea celulelor stem embrionare. Zece dintre cei care au vorbit in aceste inregistrari aveau maxim 30 de ani, iar restul de zece, peste 60 de ani. Fiecare vorbitor a sustinut doua discursuri – unul sincer si unul in care a mintit.
Cei 60 de participanti la studiu (constand in doua grupuri cu varste cuprinse intre 21 si 71 de ani) au fost intrebati daca persoana pe care o urmaresc este sincera sau minte. Ei au fost supusi si unor teste care au presupus analizarea expresiei emotionale a fetei unei persoane si a varstei acesteia.
Profesorul Jamin Halberstadt, din cadrul departamentului de Psihologie al Universitatii Ontago, a precizat ca atat ascultatorii mai in varsta cat si cei mai tineri si-au dat seama mai usor de minciunile spuse de persoanele in varsta.
"Oamenii mai in varsta nu pot minti cu usurinta deoarece abilitatile cognitive necesare pentru a insela cu succes sunt cele care se deterioreaza odata cu varsta", a explicat Halberstadt.
Pentru a minti, o persoana are nevoie de o memorie buna, de abilitati de planificare, (precum formularea unui argument plauzibil sau mentinerea acelorasi amanunte ale povestii) si de intelegere a comportamentului social (adica de a aprecia daca un argument il va convinge pe ascultator).
Foto: smithmountainhomes.com