Studiu: permafrostul s-a încălzit semnificativ în ultimii ani

Permafrostul din întreaga lume s-a încălzit semnificativ între 2007 și 2016, conform unui nou studiu care avertizează că topirea acestuia va accelera schimbările climatice.

Permafrostul siberian, care atinge adâncimi de peste nouă metri, s-a încălzit cu 0.9 grade Celsius în ultimii zece ani, conform studiului. Permafrostul, sau tundra, este un tip de sol care atinge temperaturi sub îngheț pentru cel puțin doi ani.

Cercetătorii avertizează că încălzirea permafrostului poate amplifica schimbările climatice, deoarece pe măsură ce sedimentele înghețate se topesc, acestea emit dioxid de carbon și metan, un gaz cu efect de seră extrem de potent. Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, permafrostul se va topi tot mai mult, declanșând o buclă continuă de feedback.

2018, al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată în Arctica

Pe lângă emisii, topirea permafrostului cauzează mari probleme pentru comunitățile din Arctica, distrugând drumuri și alte infrastructuri pe măsură ce pământul se erodează și destabilizează. Topirea permafrostului amenință și ecosisteme, din cauza cantităților masive de sedimente care ajung în râuri și zone de coastă.

Permafrostul global conține de două ori mai mult carbon decât se găsește în atmosferă în prezent. În mod normal, acesta stochează dioxidul de carbon, iar rata de descompunere este foarte înceată. Însă din cauza schimbărilor climatice, permafrostul începe să elibereze carbonul la o rată care îngrijorează oamenii de știință.

Studiu: emisiile de metan generate de permafrost și zone umede ar putea reduce cu 5 ani bugetul de carbon al lumii

Noul studiu a fost realizat cu ajutorul a zeci de cercetători din întreaga lume, care au descoperit că temperaturile permafrostului la zeci de metri de la suprafață au crescut în toate zonele cu permafrost de pe glob, cum ar fi emisfera nordică, Antarctica și în anumiți munți.

„Putem spune acum cu siguranță că permafrostul se încălzește la o scară globală”, a declarat Hugues Lantuit, co-autor al studiului și cercetător la institutul Alfred Wegener.

Ted Schuur, expert în permafrost la Universitatea din Nordul Arizonei, SUA, a explicat că noul studiu sugerează că până și zonele care au permafrost foarte vechi și rece ar putea fi mai vulnerabile decât se estima până acum și dau semne de topire.

„Această rată de încălzire sugerează că vor apărea schimbări substanțiale. De multe ori nu ne gândim la ce nu putem vedea adânc sub pământ. ”, a declarant Schuur.

spot_img

Ultimele știri