Pentru prima dată, cercetătorii au descoperit că particulele de carbon negru respirate de femeia însărcinată ar putea ajunge la făt. Aceștia au detectat particule de poluare în placenta unor femei însărcinate, expuse la poluarea atmosferică pe parcursul gravidității.
Studiul, condus de profesorul Tim Nawrot de la Universitatea Hasselt din Belgia, a cuprins 25 de gravide, care au fost monitorizate cu ajutorul unor aparate de imagistică de înaltă rezoluţie.
Femeile, toate nefumătoare, locuiesc în orașul belgian Hasselt, care are nivelurile de poluare ale aerului sub limita UE, dar peste cea a Organizației Mondiale a Sănătății. În fiecare caz, cercetătorii au descoperit nanoparticule în placentă, în dreptul fătului. La mamele care locuiesc în apropierea drumurilor principale au fost găsite, în medie, 20.000 de nanoparticule per milimetru cub, iar la cele care stau mai departe, o medie de 10.000.
De asemenea, studiul a presupus analizarea placentelor provenite din avorturi spontane, iar concluzia a fost că particulele erau prezente chiar și în feții de 12 săptămâni.
Detectarea particulelor în placentă, pe partea fătului, înseamnă că, cel mai probabil, fătul a fost expus, a spus Nawrot, potrivit The Guardian. Alte studii sunt în curs de desfășurare acum, pentru a analiza sângele feților în căutarea de particule și pentru a vedea dacă particulele cauzează daune AND-ului.
Legătura dintre expunerea la aerul poluat și creșterea numărului de avorturi spontane, de nașteri premature sau de copii cu greutate prea mică a fost demonstrată deja. Doar că acest studiu arată că particulele în sine ar putea fi cauza, nu doar inflamațiile pe care le produc acestea în organismul mamelor.
Daunele suferite de un făt au consecințe toată viața.
„Aceasta este cea mai vulnerabilă perioadă a vieții. Toate organele sunt în dezvoltare. Pentru protejarea generațiilor viitoare, trebuie să reducem expunerea la poluare”, a spus Nawrot.
Acesta a mai afirmat că guvernele au responsabilitatea de a reduce poluarea aerului, iar între timp oamenii trebuie să evite drumurile aglomerate.
Carbonul negru este un factor poluator care rezulta din arderea incompletă a combustibililor fosili, a biocombustibililor şi a biomasei (lemn, gunoi de animale etc). Este cel mai puternic aerosol care contribuie la încălzirea climei.
Ei au precizat însă că este obligatoriu să fie înţelese aceste riscuri pentru a spori atenţia asupra femeilor însărcinate care trăiesc în zonele cu poluare accentuată.