Studiu: Până în 2084 clima Pământului va crește cu 4 grade Celsius

O echipă de cercetători din China a publicat o nouă analiză care arată că clima Pământului ar crește cu 4 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale, înainte de sfârșitul secolului al XXI-lea.

Pentru a înțelege gravitatea acestui fapt, trebuie să luăm în considerare Acordul de la Paris al Națiunilor Unite, care  înseamnă un efort global uriaş pentru a preveni o creștere de numai 2 grade Celsius. Aproape fiecare țară de pe planetă – Statele Unite este singura țară care se retrage – a fost de acord să lucreze pentru a preveni efectele catastrofale ale celor două grade de încălzire.

Studiul a fost publicat în revista Advances in Atmospheric Sciences.

„O mare parte a episoadelor de recorduri de căldură, inundații grele și secete extreme ar avea loc dacă încălzirea globală depășește nivelul de 4 grade Celsius faţă de perioada preindustrială. Creșterea temperaturii va provoca amenințări grave la adresa ecosistemelor, a sistemelor umane și a societăților și economiilor asociate”, a declarat Dabang Jiang, cercetător principal la Institutul de Fizică Atmosferică Academia Chineză de Științe.

În analiză, Jiang și echipa sa au folosit parametrii unui scenariu în care nu a existat o diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate în prezent în creștere. Ei au comparat 39 de modele climatice coordonate dintr-un program care dezvoltă și analizează modele climatice pentru a asigura cele mai exacte simulări climatice posibile.

Ei au descoperit că majoritatea modelelor au prevăzut o creștere de 4 grade încă din 2064 și până în 2095 în secolul XXI, anul 2084 fiind anul median.

Această creștere se traduce prin creșterea încălzirii anuale și sezoniere pe pământ faţă de ocean, cu o încălzire semnificativă în regiunea arctică. Variabilitatea temperaturii pe parcursul unui an ar fi mai scăzută în regiunile tropicale și mai ridicate în regiunile polare, în timp ce precipitațiile ar crește cel mai probabil în zona arctică și în Pacific. Acestea sunt aceleași efecte care ar avea loc la o creştere de 1,5 sau 2 grade, doar că mai severe.

„Astfel de comparații între cele trei niveluri ale încălzirii globale implică faptul că climatul global și regional vor suferi schimbări mai mari dacă nivelurile de încălzire globală vor fi depășite în secolul 21”, a scris Jiang.

Cercetatorii continuă să investigheze schimbările asociate cu 4 grade de încălzire globală în climatele extreme.

„Obiectivul nostru final este de a oferi o imagine cuprinzătoare a schimbărilor climatice medii și extreme asociate cu niveluri mai ridicate de încălzire globală, bazate pe modele climatice de ultimă oră, care prezintă un interes deosebit pentru factorii de decizie și pentru public”, a spus Jiang.

Lucrarea cercetătorilor a fost susținută de Programul Național de Cercetare de bază al Chinei și de Fundația Națională de Științe Naturale din China.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri