Studiu: Pădurile cu biodiversitate ridicată absorb mai puțin CO2

Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință din cadrul Universității din Leeds capacitatea de absorbție a doxidului de carbon de către pădurile tropicale scade odată cu gradul ridicat de specii adăpostite, se arată în Scientific Reports.

padurile

Rezultatele cercetărilor lor arată că pădurile tropicale africane, care se întind de la est la vest pe banda centrală a continentului, absorb cea mai mare cantitate de dioxid de carbon, dar adăpostesc o mai mică varietate de specii decât pădurile din alte zone ale planetei.

Pădurile amazoniene și cele din Asia, mai ales de pe insula Borneo, au cea mai mare biodiversitate, dar înmagazinează mai puțin dioxid de carbon/hectar.

Experți din 22 de țări, sub conducerea lui Martin Sullivan, de la Universitatea din Leeds, au studiat biodiversitatea și capacitatea de a înmagazina dioxid de carbon în 360 de situri din Africa, Asia și Amazonia, analizând în total 200.000 de arbori.

 

Deși o mai mare biodiversitate nu implică totdeauna o mai mare înmagazinare a dioxidului de carbon, conservarea pădurilor bogate în specii este „fundamentală pentru echilibrul planetei”, subliniază cercetătorii.

Pădurile sunt și „casa unor comunități locale și a tot felul de specii de plante și animale, fapt pentru care trebuie să le protejăm cu o viziune integrală”, care să nu se limiteze la absorbția dioxidului de carbon, subliniază profesorul Simon Lewis, coautor, de la Universitatea din Leeds.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri