Un studiu recent al American Chemical Society dezvăluie prezența unor cantități semnificative de PFAS – cunoscute drept „chimicale eterne” – în produse menstruale reutilizabile vândute în America de Nord, America de Sud și Europa.
Deși promovate ca alternative „eco”, unele dintre produse menstruale conțin substanțe toxice asociate cu probleme grave de sănătate.
Un nou studiu publicat de American Chemical Society în revista Environmental Science & Technology Letters atrage atenția asupra prezenței substanțelor per- și polifluoroalchilice (PFAS) în produse de igienă intimă reutilizabile.
Aceste substanțe au fost găsite în produse precum precum lenjeria menstruală, tampoanele reutilizabile și cupele menstruale.
PFAS sunt cunoscute pentru toxicitatea și persistența lor în organism și în mediu, fiind supranumite „chimicale eterne”.
Cercetarea a analizat 59 de produse de igienă feminină reutilizabile, provenite din cinci categorii:
- lenjerie menstruală,
- tampoane menstruale,
- cupe menstruale,
- lenjerie pentru incontinență
- și tampoane pentru incontinență.
Produsele au fost achiziționate de pe piețele din America de Nord, America de Sud și Europa.
În prima etapă, toate produsele au fost supuse unei testări privind fluorul total, folosind spectroscopia PIGE (Particle-Induced Gamma-ray Emission).
Produsele analizate prezentau concentrații ridicate în diferite părți – interior, exterior sau straturile intermediare – fără ca aceste informații să fie menționate pe etichetă.
În plus, unii dintre acești compuși pot fi eliberați și prin spălare, ceea ce înseamnă că riscul nu este doar pentru purtătoare, ci și pentru mediu.
Cercetătorii atrag atenția că prezența PFAS în astfel de produse nu este necesară.
În fiecare categorie analizată a existat cel puțin un produs care nu conținea fluor intenționat, ceea ce sugerează că aceste substanțe pot fi evitate în procesul de fabricație.
„Ceea ce este șocant este că am descoperit că 33% dintre lenjeriile menstruale reutilizabile și 25% dintre absorbantele reutilizabile conțineau PFAS adăugate intenționat — ceea ce înseamnă că substanțele chimice au fost introduse acolo, probabil pentru a împiedica scurgerile”,
a declarat pentru CNN profesorul Graham Peaslee, de la Universitatea Notre Dame din Indiana, autorul principal al studiului.
Multe dintre materialele reutilizabile au fost furnizate de terți din alte țări, care ar putea să nu fie la fel de conștienți de pericolele asociate cu PFAS ca producătorii interni, a adăugat el.
„Totul părea aleatoriu — uneori PFAS erau introduse în stratul interior al materialului, alteori în cel exterior, iar uneori între straturi, ceea ce sugerează că nu au nicio idee ce fac”, a mai spus Peaslee.
PFAS (substanțele per- și polifluoroalchilice) sunt deja recunoscute de Uniunea Europeană ca un risc major pentru sănătatea publică și mediu, fiind incluse pe lista substanțelor extrem de preocupante a Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA).
În cadrul Strategiei UE pentru Substanțe Chimice Durabile, Comisia Europeană a propus în 2023 o restricție fără precedent, care ar urma să elimine treptat peste 10.000 de compuși PFAS.
Propunerea este susținută de cinci state membre – Germania, Olanda, Danemarca, Suedia și Norvegia – care au inițiat procesul de restricționare la nivel european.
În prezent, legislația nu acoperă toate formele și utilizările acestor substanțe, în special în produse textile sau de igienă personală.
CITEȘTE ȘI: