Polarele, acele haine călduroase folosite în general de cei care fac drumeții pe munte, au legătură cu o nouă formă de poluare descoperită de cercetători, potrivit npr.org.
Mai multe cercetări științifice au ajuns la concluzia că microfibrele sintetice, adică un tip de plastic mai mic de un milimetru lungime și format din diferiți polimeri sintetici, sunt surse de poluare pentru oceane, pește, fructe de mare și pentru consumatorii finali – oamenii.
Cum ajung microfibrele sintetice în natură?
Șapte cercetători din cadrul Universității din California au analizat masa de fibră sintetică din haine, într-un studiu publicat în 2016 în Environmental Science&Technology. În experiment s-au spălat, fără detergent, într-o mașină de spălat obișnuită, cinci articole de îmbrăcăminte care conțineau poliester și nailon. Printr-un proces de filtrare al apei, cercetătorii au recuperat masa de microfibră care s-a pierdut în urma spălării. Astfel, ei au descoperit că mii de microfibre sintetice sunt eliberate în apă, în timpul spălării, prin canalul de evacuare al mașinii de spălat. Apa menajeră rezultată este deversată fie în soluri, fie în canalizare.
În concluziile studiului, cercetătorii au arătat că din masele de microfibră rezultate în urma a 100.000 de jachete, spălate o dată pe lună sau de două ori pe an, rezultă o medie de 0,65 de kilograme respectiv 3,91 de kilograme de masă de microfibră sintetică eliberată într-un an. Totuși, trebuie precizat că aceste rezultate sunt aproximative, cercetătorii bazându-se exclusiv pe experiment.
Plastic în pește proaspăt
Un alt studiu publicat în revista Nature în 2015 a demostrat că în tractul digestiv al peștelui colectat din piețe din Indonezia și SUA s-au găsit urme de plastic.
„Nu am nicio îndoială că de fiecare dată când mănânc stridii și midii, mănânc cel puțin o microfibră ”, spune Chelsea Rochman, o specialistă în biologie în cadrul Universității din Toronto (Canada), potrivit npr.org.
Particule de plastic în sarea din supermarket
Cercetători din cadrul Universității din Shanghai au descoperit, în urma unei lucrări științifice publicate în 2015, că particule mici de plastic se aflau în 15 branduri de sare de mare. În cadrul studiului, sarea de mare pe care s-au făcut analize a fost cumpărată din supermarketuri. Rezultatele au arătat că în aceasta erau între 550 și 681 de particule/kilogram, în timp ce în sarea provenită din lacuri erau între 43 și 364 particule/kilogram și în sarea provenită din roci erau între 7 și 204 particule/kilogram.