Studiu LifeBox: 1 din 4 români se declară preocupat de reducerea risipei alimentare

Organizația Națiunilor Unite marchează în fiecare an pe 16 octombrie Ziua Mondială a Alimentației pentru a aduce în atenție problemele globale ale acestui sector vital. În România, 3 din 4 persoane aruncă mâncarea neconsumată din frigider, un obicei de consum tot mai întâlnit în special în mediile urbane, în timp ce un sfert dintre aceștia spun că au grijă să o consume integral sau să o doneze, arată datele colectate de LifeBox, liderul pieței de healthy food delivery din România.

cină comunitară risipă alimentară 1

Conform unui raport al Comisiei Europene, citat în „Ghidul de consum și păstrare a alimentelor”, realizat de echipa Food Waste Combat în 2020, românii cheltuie între 30% și 40% din venituri pe alimente, comparativ cu media de circa 10% în Uniunea Europeană. Tot datele din ghidul Food Waste Combat arată că între 33% și 50% din mâncarea pe care o cumpărăm ajunge să fie aruncată.

De asemenea, până la 50% din totalul risipei alimentară este produs de consumatorii individuali din orașe, potrivit aceleiași surse.

„Conștientizarea acestui obicei de consum este unul foarte important pentru societate, și am văzut încă de la începutul activității noastre o mare oportunitate de a ne implica în reducerea risipei alimentare. Prin crearea unui sistem în care clienții noștri își comandă mesele în avans, în medie pe șapte zile, putem să ne aprovizionăm exact cu ceea ce avem nevoie de la furnizorii noștri și, la rândul lor, clienții consumă exact cât au nevoie, fără a mai arunca mâncarea. Rezultatul a fost o reducere semnificativă a deșeurilor alimentare din lanțul de aprovizionare, în special comparativ cu bucătăriile restaurantelor clasice, precum și reducerea risipei în cazul clienților noștri și, nu în ultimul rând, educarea lor în acest sens”, au declarat cofondatorii LifeBox.

Potrivit estimărilor companiei, raportat la media națională privind risipa alimentară individuală, prin conceptul LifeBox s-au salvat în acest an, în perioada ianuarie-septembrie, peste 55 de tone de alimente.

Citeşte şi:

MADR: Ne dorim difuzarea spoturilor TV împotriva risipei alimentare
Cami Gui, Food Waste Combat: Trebuie îmbunătățită educația despre risipa alimentară la firul ierbii
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri