Studiu: Groenlanda se topește mai repede decât se estima până acum

Gheața Groenlandei se topește mai repede decât se estima până acum, conform unui nou studiu care arată că ritmul topirii gheții este de patru ori mai mare decât în 2003.

Cercetătorii au descoperit că cele mai mari pierderi ale gheții au fost înregistrate în regiunea de sud-vest a insulei, care nu conține aproape deloc ghețari și nu era luată până acum în considerare ca sursă a creșterii nivelului mării. Această descoperire sugerează că gheața de suprafață se topește pe măsură ce temperaturile cresc și că zona va deveni în viitor un contribuitor major la creșterea nivelului mării.

Michael Bevis, autor principal al studiului și profesor la Universitatea din Ohio, a explicat pentru The Guardian că cercetătorii erau conștienți de problema topirii ghețarilor din Groenlanda, însă acum recunosc și o a doua problemă, cauzată de cantități semnificative de masă de gheață care se transformă în apă topită și ajung în mare.

„Singurul lucru pe care îl putem face este să ne adaptăm și să limităm viitoarea încălzire globală – este prea târziu să nu existe niciun efect. Acest lucru va cauza o mai mare creștere a nivelului mării. Observăm cum calota glaciară atinge un punct critic. O dată ce acel punct critic este atins, singura întrebare este: cât de sever va fi?”

Conform studiului, Groenlanda a pierdut aproximativ 280 de miliarde de tone pe an între 2002 și 2016, suficient pentru a ridica nivelul mării cu aproximativ 0.7 milimetri anual. Dacă toată pătura de gheață a Groenlandei s-ar topi, nivelul mărilor s-ar ridica cu șapte metri, inundând majoritatea așezărilor costiere.

În ultima perioadă, cercetătorii au ajuns să înțeleagă mai bine modurile în care cei doi poli înghețați ai planetei reacționează la încălzirea oceanelor și a atmosferei.

Pierderile de gheață înregistrate de Arctica s-au triplat din anii 1980 și până acum, Groenlanda fiind cea mai mare sursă de apă topită a lumii.

Un studiu recent arăta că rata de topire a stratului de gheață din Antarctica a crescut de trei ori în ultimii cinci ani, pierzând aproape 3 trilioane de gheață în ultimii 25 de ani. În ritmul actual, Antarctica ar putea contribui cu peste 25 de centimetri la creșterea globală a nivelului mărilor până în 2070.

Un alt studiu publicat la începutul acestui an avertiza că permafrostul lumii s-a încălzit semnificativ și va contribui la schimbările climatice pe măsură ce se topește și eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri