Studiu: femeile însărcinate care sunt expuse la insecticidul DDT au șanse mari să nască copii cu autism

Femeile însărcinate care sunt expuse la insecticidul Diclor-Difenil-Tricloretan (DDT) au șanse mai mari să nască copii cu autism, conform unui nou studiu.

DDT este un insecticid potent care a fost folosit la scară largă timp îndelungat. Cercetări ulterioare au arătat că DDT are efecte cancerigene, iar insecticidul a fost interzis în anii 1970 în țările industrializate. În 2004, utilizarea insecticidului în agricultură a fost interzisă la nivel global, însă DDT încă mai este folosit pentru combaterea insectelor care poartă boli transmisibile, cum ar fi malaria.

DDT este un poluant organic care rămâne în mediul înconjurător mult timp, intrând în lanțul alimentar. DDT se descompune în DDE, substanță care a fost detectată în majoritatea populației din SUA.

Un nou studiu arată că femeile însărcinate care au niveluri crescute de DDE în organism au șanse mai mari să nască copii cu autism.

Cercetătorii au analizat rezultatele unui studiu de cohortă realizat în Finlanda, care include un milion de femei care au născut între 1987 și 2005. Ei au descoperit că femeile care au fost expuse la concentrații ridicate de DDE (75% sau mai mult) aveau cu 32% mai multe șanse să nască copii care vor dezvolta autism decât femeile care au fost expuse la doze mai joase.

somproduct.ro

În plus, șansele copiilor de a dezvolta autism cu simptome de dizabilitate intelectuală s-au dublat în cazul mamelor expuse la niveluri ridicate de DDT.

Alan Brown, profesor de psihiatrie și epidemiologie la Columbia University Medical Center din New York și autor al studiului, a explicat că expunerea la insecticid este doar una dintre probleme și că de obicei există alți factori predispozanți.

„Nu aș spune că este un motiv de îngrijorare. Am arătat că per ansamblu în cazurile de autism, a existat o creștere modestă a riscului, dar majoritatea copiilor care sunt expuși la niveluri ridicate nu vor dezvolta autism.”

Brown recomandă femeilor însărcinate să mănânce fructe și legume organice și să le clătească bine pentru a înlătura reziduurile toxice. El speră că studiul va fi luat în considerare în stabilirea politicilor legate de utilizarea anumitor chimicale în mediul înconjurător.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri