Eforturile de a ajuta cele mai vulnerabile state să se adapteze crizei climatice rămân subfinanțate, majoritatea finanțărilor fiind destinate reducerii emisiilor de CO2, conform unui nou raport.
Analiza realizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), grup care reprezintă 36 dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, arată că doar 19% dintre finanțările destinate combaterii crizei climatice realizate în 2017 au fost oferite proiectelor care ajută comunitățile să se adapteze la schimbările climatice.
Marea majoritate a banilor au fost oferiți pentru eforturi de a reduce emisiile de dioxid de carbon.
Țările în curs de dezvoltare doresc un echilibru în care să primească la fel de multe finanțări pentru măsuri de adaptare la impacturile climatice. Saleemul Hug, director al Centrului Internațional pentru Schimbări Climatice și Dezvoltare, a atras atenția că mai puțin de 20% din finanțările destinate adaptării au ajuns la cele mai vulnerabile comunități.
Analiza arată că finanțările realizate de țările bogate au atins 71.2 miliarde de dolari în 2017. Secretarul general OECD, Angel Gurria, a declarat că ținta de 100 de miliarde de dolari poate fi încă atinsă, dar doar cu ajutorul unor măsuri urgente pentru a oferi finanțări publice și private.
Finanțările publice acordate pentru adaptare sunt mai mari decât cele oferite de sectorul privat. Banii publici oferiți au crescut cu 65% între 2013 și 2017, atingând 12.9 miliarde de dolari. În schimb, finanțările private sunt acordate aproape exclusiv pentru reducerea emisiilor.
Jan Kowalzig, expert în politici climatice la Oxfam, a declarat pentru Climate Home News că OECD a permis statelor să supraestimeze relevanța climatică a programelor pe care banii sunt cheltuiți.