Studiu: delfinii roz din râul Amazon, contaminați cu mercur

Delfinii de râu funcționează ca un indicator pentru sănătatea bazinului în care trăiesc. Faptul că delfinii roz de Amazon prezintă niveluri îngrijorătoare de contaminare cu mercur, îndeosebi din cauza exploatării ilegale a aurului, ar putea însemna, deci, o îngrijorare pentru oamenii de știință și pentru locuitorii din zonă.

Adriano Gambarini / WWF Brazila

Mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru protecţia mediului, printre care World Wide Fund for Nature (WWF), au realizat un studiu în cadrul căruia au măsurat nivelul de contaminare în cazul a 46 de delfini. Cercetarea s-a desfășurat în perioada 2017 – 2019, în principalele bazine hidrografice amazoniene din Brazilia, Bolivia, Columbia şi Peru.

Potrivit lui Marcelo Oliveira de la WWF Brazilia, citat de France 24, toţi au prezentat un anumit nivel de contaminare cu mercur și în cazul a peste jumătate dintre aceştia, gradul era destul de ridicat.

Studiul precizează că exploatarea ilegală a aurului, unde mercurul este folosit pentru a separa metalul prețios de alte minerale, este o reală ameninţare, în special în bazinul Orinoco (care se întinde în Columbia şi Venezuela).

„Mercurul există într-o formă naturală în Amazon, însă se răspândește în apă din cauza defrișărilor și incendiilor de pădure şi intră în lanţul alimentar al delfinilor şi peştilor”, a spus Oliveira.

Nivelul ridicat de mercur identificat în organismul delfinilor poate reprezenta o amenințare serioasă pentru cei aproape 20 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea amazoniană şi care ar putea să consume peşte contaminat.

„Mercurul poate rămâne până la o sută de ani în lanţul alimentar. E o problemă majoră”, a mai spus Oliveira.

„Delfinii de râu reprezintă un indicator al sănătății bazinului unde trăiesc. Dacă populația de delfini dintr-o anumită apă curgătoare prosperă, atunci starea generală a sistemului de apă dulce este de asemenea înfloritoare. Dar, dacă populația este în scădere, atunci este considerată un semnal de alarmă pentru ecosistem, în ansamblu”, explică WWF.

Pentru a marca Ziua Internațională a Delfinului de Râu, pe 24 octombrie au fost publicate rezultatele primului program de etichetare prin satelit a delfinilor de râu. Oamenii de știință de la South American River Dolphins Initiative (SARDI) monitorizează prin satelit, din 2017, 29 de delfini de râu roz și de Bolivia.

Rezultatele au arătat impactul acestora a barajelor hidroenergetice, care blochează rutele de migrație și schimbă cursul apelor, și a poluării cu mercur – 100% din mostrele prelevate de sânge și piele au conținut niveluri ridicate de metale grele.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri