STUDIU Cum au influențat dezastrele naturale producția de cereale

Din cauza secetelor și a căldurii excesive, am pierdut între 1964 și 2007 aproximativ 3 miliarde de tone de cereale, adică 10% din producția totală. Odată cu acestea, am consumat inutil apă, combustibil, energie și pământ, emițând gaze cu efect de seră, fără însă a hrăni pe nimeni.

Impactul fenomenelor meteo extreme asupra producției de cereale

Secetele și valurile de căldură din țările lovite de dezastre naturale au redus cu o zecime producția de orez, grâu, porumb și alte cereale, în perioada 1964 – 2007. Anunțul a fost făcut de jurnaliștii de la New York Times, iar estimarea aparține unor cercetători de la 3 universități din Canada și Marea Britanie.

Aceștia au publicat ieri, în revista științifică Nature, un studiu referitor la impactul fenemenelor meteo extreme asupra productivității sectorului agriculturii cerealiere. Pentru a-l realiza, au comparat date despre 2.800 de dezastre naturale cu informațiile Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) despre producția a 16 cereale cultivate în 177 de țări.

Astfel, au descoperit că secetele au redus producția de cereale cu 10%, în timp ce valurile de căldură – cu 9%, ambele fenomene ducând la pierderea a 3 miliarde de tone de cereale. Totodată, cercetătorii au remarcat faptul că inundațiile și perioadele reci nu au influențat productivitatea în sectorul agricol.

Pierderile înregistrate nu au fost uniforme: în țările dezvoltate din America de Nord, Europa și Australia, unde se cultiva unitar, au fost mai mari – de până la 20%; în America Latină, însă, diversitatea plantațiilor a diminuat impactul fenomenelor meteo extreme.

Ce impact au pierderile asupra populației și mediului

Deși reducerile nu par covârșitoare, autorii studiului au explicat ce înseamnă ele pentru o economie care nu reușește să asigure necesarul de hrană populației din întreaga lume:

Nu ne prea gândim la impact, dar orezul, grâul și porumbul asigură mai mult de 50% dintre calorii la nivel global. Pierzând 10% din producție, emitem inutil gaze cu efect de seră și folosim degeaba apă, combustibil, energie și pământ, fără să hrănim pe nimeni.

Studiul mai avertizează că impactul unor astfel de fenomene asupra agriculturii va fi din ce în ce mai mare, odată cu intensificarea schimbărilor climatice.

 

Citește și:

Ce despăgubiri vor primi fermierii afectați de secetă

România ar putea pierde 2 miliarde de euro din cauza secetei

Fenomenele meteo extreme, de patru ori mai dese din cauza încălzirii globale

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri