Incalzirea globala s-a diminuat in ultimii zece ani, potrivit serviciului britanic de meteorologie Met Office, citata de publicatia The Telegraph. Potrivit institutiei, poluarea atmosferica tot mai mare reflecta razele solare si conduce la un efect de racire.
Datele meteorologice provenite de la 20 de institutii stiintifice din intreaga lume arata ca temperaturile globale sunt mai ridicate ca niciodata. Totusi, cresterea temperaturilor din ultimii 30 de ani a inceput sa incetineasca.
Incepand cu anul 1970, Pamantul s-a incalzit cu 0,16 grade Celsius, dar cresterea temeperaturilor din ultimul deceniu a fost de doar 0,05 grade Celsius, arata datele institutului meteo britanic.
Potrivit celui mai recent raport al Met Office, incetinirea incalzirii poate fi explicata prin mai multi factori, poluarea fiind unul dintre acestia.
Una din sursele principale de poluare este Asia, unde cresterea imensa a centralelor pe baza de carbuni duce la emiterea unor mari cantitati de aerosoli, precum sulful, ce reflecta lumina soarelui, racind suprafata Pamantului.
Asia, responsabila pentru poluare
Potrivit dr. Vicky Pope, directorul departamentului de Schimbari Climatice din Marea Britanie, poluarea ar putea avea un efect racoritor. ”O posibila crestere a emisiilor de aerosoli din Asia in ultimul deceniu a contribuit substantial la incetinirea incalzirii”, a declarat dr. Pope.
Un alt factor care ar fi putut redus rata incalzirii este reducerea cantitatii de caldura primita de Terra de la Soare. Pe termen scurt, la incetinire contribuie si fenomene climatice precum furtunile tropicale El Nino si La Nina.
Dr. Pope a subliniat insa ca temperaturile globale sunt inca in crestere si 2010 este al doilea cel mai calduros an din istoria recenta. Alte institutii, precum NASA, spun ca 2010 va fi cel mai cald an din istorie, fiind cu 0.5 grade mai cald decat media din 1961-1990, de 14 grade Celsius.
Cresterea poluarii, confirmata de OMM
Nivelul de gaze cu efect de sera a continuat sa creasca in 2009, arata un studiu realizat de Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citat de BBC.
Datele arata ca pe parcursul anului trecut a crescut concentratia a trei gaze cu efect de sera care sunt generate mai ales de activitatile umane: dioxid de carbon, gaz metan si oxid de azot.
Politicieni si experti din intreaga lume se vor reuni saptamana viitoare la Cancun, in Mexic, la conferinta COP16 a Organizatiei Natiunilor Unite, intr-o incercare de a ajunge la un acord climatic global. Aceasta este considerata ultima sansa pentru prelungirea protocolului de la Kyoto cu o noua intelegere globala, dupa ce conferinta COP15 de la Copenhaga a fost un esec.