Studiu: creșterea nivelului mării ar putea aduce daune de trilioane de dolari până în 2100

Inundațiile provocate de creșterea nivelului mării ar putea provoca daune de 14 trilioane de dolari pe an până în 2100 dacă limita de încălzire de 2 grade Celsius peste nivelurile industriale este depășită, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au analizat ritmul și consecințele creșterii nivelului mării în cazul în care lumea se va încălzi cu 1.5 grade Celsius și 2 grade Celsius. Datele au fost comparate cu estimările de creștere a nivelului mării în cazul în care nu vor fi luate măsuri de diminuare a schimbărilor climatice, conform scenariului de emisii Representative Concentration Pathway (RCP) 8.5, în care lumea s-ar putea încălzi cu până la 3.7 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Folosind grupurile de venit stabilite de Banca Mondială, cercetătorii au evaluat impactul creșterii nivelului mării în zone de coastă la nivel global, precum și în cazul câtorva țări. Rezultatele studiului arată că țările cu venituri medii-superioare, cum ar fi China, vor înregistra cea mai mare creștere a cheltuielilor legate de inundații. Națiunile bogate vor suferi cel mai puțin, datorită infrastructurii de protecție foarte dezvoltate.

Țările care vor suferi cele mai mari pierderi, reflectate în PIB, sunt Kuweit (24%), Bahrain (11%), Emiratele Arabe Unite (9%) și Vietnam (7%).

„Mai mult de 600 milioane de oameni locuiesc în zone costiere de joasă altitudine, la mai puțin de 10 metri deasupra nivelului mării. Într-un climat în încălzire, nivelul global al mării va crește din cauza topirii ghețarilor și a calotelor glaciare, și de pe urma dilatării termice a apelor oceanelor. Așadar, creșterea nivelului mării este unul dintre cele mai dăunătoare aspecte ale încălzirii climei.”, a declarat Svetlana Jevrejeva, cercetător la Centrul Naţional de Oceanografie din Marea Britanie și autor principal al studiului.

Jevrejeva a explicat că în cazul unei creșteri a temperaturilor de 1.5°C, media nivelului mării va crește cu 52 cm. Însă în cazul în care limita de 2°C este depășită, vom asista la o creștere a nivelului mării de 86 cm, iar în cel mai rău caz ar putea ajunge la 1.8 m până la sfârșitul acestui secol.

carturesti.ro

Dacă nu vor fi luate măsuri de mitigare și adaptare la schimbările climatice, iar lumea se va încălzi conform scenariului RCP 8.5, costurile legate de inundații ar putea ajunge la 14 trilioane de dolari pe an în cazul creșterii nivelului mării cu 86 cm, și până la 27 trilioane de dolari în cazul unei creșteri de 1.8 m, însemnând 2.8% din PIB-ul global în 2100.

Cercetătorii estimează că zonele tropicale vor avea de înfruntat mai des niveluri extreme ale apelor, națiunile insulare fiind printre cele mai fragile.

„Aceste niveluri extreme ale mării vor avea un efect negativ asupra economiilor națiunilor de coastă în curs de dezvoltare, și asupra caracterului locuibil al regiunilor de coastă joase. Națiunile insulare mici și joase cum ar fi Maldive vor fi ușor afectate, iar presiunile puse asupra resurselor naturale și de mediu vor deveni și mai mari.”, a adăugat Jevrejeva.

Ea a atras atenția că rezultate studiului confirmă importanța luării unor măsuri mai puternice pentru a combate schimbările climatice.

Un alt studiu publicat la începutul acestei luni ridică semne de îndoială privind precizia prognozelor modelelor climatice. Unii cercetători cred că modelele climatice nu iau în considerare anumite mecanisme care amplifică încălzirea globală pe termen lung. Astfel, nivelul mării ar putea ajunge la cel puțin șase metri până în 2100.

spot_img

Ultimele știri