Studiu: coralii nu vor face față creșterii nivelului mării

Majoritatea coralilor nu se pot dezvolta suficient de repede pentru a compensa cu creșterea nivelului mării, conform unui nou studiu care dezvăluie o nouă provocare pentru fragilele animale marine.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, au analizat rata de creștere pentru mai mult de 200 de recife tropicale din vestul Atlanticului și oceanul Indian.

Conform rezultatelor, doar 9% dintre recifele studiate au abilitatea de a face față chiar și celor mai optimiste rate de creștere a nivelului mării anticipate de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice. Chris Perry, profesor la Universitatea din Exeter, a explicat pentru The Guardian că recifele de corali vor fi copleșite de creșterea nivelului mării.

„Pentru multe recife din regiuni ale Caraibelor și ale oceanului Indian, unde a fost realizat studiul, ratele de creștere încetinesc din cauza degradării recifelor de corali. Între timp, ratele de creștere ale nivelului mării sunt tot mai mari – și rezultatele noastre sugerează că recifele nu vor putea ține pasul. Ca urmare, adâncimile apelor care acoperă majoritatea coralilor vor crește rapid în acest secol.”

În 2014, nivelul mării era cu aproape 6.7 cm mai ridicat decât media globală înregistrată în 1993. Oamenii de știință estimează că acesta va crește în continuare în ritm accelerat.

Antarctica a pierdut 3 trilioane de tone de gheață în ultimii 25 de ani

Creșterea nivelului mării are două cauze principale. Schimbările climatice determină încălzirea oceanelor, care duc la mărirea volumului apei. Temperaturile în creștere determină și topirea ghețarilor și a stratului de gheață de la poli.

carturesti.ro

Recifele de corali sunt afectate grav și de încălzirea și acidifierea oceanelor, care are loc pe măsură ce mările absorb din ce în ce mai mult dioxid de carbon. Aceste efecte duc la evenimente de albire a coralilor, care în ultimii ani au omorât numeroase colonii de corali.

Fenomenul de albire apare tot mai des și împiedică abilitatea coralilor de a crește și a se regenera. Oamenii de știință avertizează că fără măsuri urgente, majoritatea coralilor vor dispărea până la sfârșitul secolului.

Cercetătorii atrag atenția că multe națiuni insulare și teritorii vor pierde în curând recifele de corali. Coralii sunt resurse naturale vitale pentru multe țări sărace de coastă.

spot_img

Ultimele știri