Studiu: Consumul de carne din UE trebuie înjumătățit, pentru a atinge obiectivele de mediu

Ţintele asumate de Uniunea Europeană în ceea ce privește poluarea nu pot fi îndeplinite dacă statele membre nu își reduc semnificativ cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră rezultate din consumul de carne și de produse lactate. Avertismentul aparține unor cercetători suedezi din cadrul Universității de Tehnologie din Chalmers și al Institutului de Cercetări Tehnice SP, care au publicat ieri un studiu pe această temă, în revista Food Policy.

02_23_carne

Potrivit studiului, „reducerea cu cel puțin 50% sau chiar mai mult a consumului de carne de rumegătoare (vacă, oaie, capră etc., n.r.) este, cel mai probabil, inevitabilă, pentru atingerea țintelor UE.” Statele membre UE și-au asumat o reducere cu 20% a emisiilor până în 2020, comparativ cu nivelurile din 1990.

Unul dintre autorii cercetării, Stefan Wirsenius, precizează însă că, pentru îndeplinirea obiectivelor, nu este nevoie de renunțarea în totalitate la carne: „Puiul și porcul au emisii destul de mici.

Totodată, recomandă diminuarea consumului de produse lactate, care au o amprentă de carbon mai mare decât cea a anumitor tipuri de carne. De exemplu, un kilogram de produs lactat generează de 4 ori mai multe emisii decât 1 kilogram de pui.

„Uniunea Europeană și Statele Unite au cel mai mare consum de brânză și produse lactate din lume. Dacă am putea înlocui o parte dintre produsele lactate cu produse vegetale, precum laptele de ovăz, am avea șanse mai mari să ne îndeplinim țintele climatice”, a adăugat Wirsenius.

Trebuie menționat faptul că studiul îndeamnă la reducere, iar nu la renunțarea completă la acest tip de produse. Conform cercetătorilor, există metode mai eficiente de limitare a poluării din industria alimentară. Printre acestea, se numără inovarea în domeniul tehnologiilor agricole sau arderea gazelor produse de animale. Pe de altă parte, reducerea risipei alimentare ar conduce, se pare, la o reducere de doar 5 – 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră aferente industriei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri