Bazele ghețarilor din Antarctica se topesc într-un ritm mult mai accelerat decât se estima până în prezent și ar putea deveni în curând sursa principală a creșterii nivelului mării, conform unui nou studiu.
În cadrul studiului, a fost realizată prima hartă care cartografiază părțile nevăzute, aflate sub apă, ale ghețarilor. Până acum, se credea că Antarctica este relativ stabilă, pentru că aceasta nu părea să treacă prin schimbări dramatice, privită de sus. Însă noul studiu dezvăluie pierderile masive pe care le suferă calota glaciară din Antarctica.
Conform cercetătorilor de la UK Centre for Polar Observation and Modelling de la Universitatea din Leeds, apele în încălzire au dus la micșorarea bazei ghețarilor cu 1,463 kilometri pătrați între 2010 și 2016, ritmul în care aceștia se topesc dublându-se la fiecare douăzeci de ani.
Chiar și o creștere ușoară a temperaturii apei este de ajuns pentru a cauza o pierdere anuală de cinci metri din marginea inferioară a banchizei.
Andrew Sheperd, unul dintre autorii studiului, a dat mai multe detalii pentru The Guardian.
„Ceea ce se întâmplă este că Antarctica se topește la bază. Nu putem vedea asta, pentru că se întâmplă sub suprafața mării. Aceste schimbări înseamnă că în curând contribuția Antarcticii la nivelul mării ar putea întrece cea a Groenlandei. Ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.”
În cadrul studiului, a fost măsurată linia de grund a Antarcticii, care reprezintă maginea contactului calotei glaciare cu fundul mării. Cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în vestul Antarcticii, unde pentru opt din cei 65 ghețari majori, viteza de retragere este cu mai mult de cinci ori mai mare decât rata de topire înregistrată de la ultima eră glaciară.
Conform cercetătorilor, retragerea gheții submarine are un impact major asupra ghețarilor, care odată ce se separă de fundul mării, se topesc mai repede și contribuie la creșterea nivelului mării.