Studiu: 50% din apele subterane ale lumii vor fi afectate de schimbările climatice în următorul secol

În următorii 100 de ani, impactul complet al schimbărilor climatice asupra resurselor de ape subterane va fi simțit în jumătate dintre acviferele lumii, conform unui nou studiu.

Noul studiu este prima evaluare de până acum a timpului în care apele subterane ale lumii vor reacționa la efectele schimbărilor climatice în diferite părți ale lumii.

Regiunile cele mai sensibile la schimbări ale climei includ zone umede cum ar fi Amazonul, Indonezia și unele părți din Africa Centrală. În unele zone, schimbările climatice ar putea avea un impact complet asupra apelor subterane în mai puțin de zece ani.

În regiunile aride și uscate ale lumii, apele subterane ar putea reacționa mai încet la schimbări climatice și alți factori cum ar fi schimbarea utilizării terenurilor. Însă pe termen lung, această reacție întârziată ar putea să fie o „bombă cu ceas ecologică”.

Apele subterane sunt cea mai mare sursă de apă dulce a lumii, de care depind peste 2 miliarde de oameni. Apa intră în sol când acesta absoarbe apa sau umiditatea și este trasă în jos de gravitație, proces numit reîncărcare. Apa umple în mod natural acviferele, care sunt straturi de roci poroase și sedimente care pot capta apa. Aceste acvifere sunt folosite apoi ca sursă de apă potabilă și pentru irigații. Apele subterane ies la suprafață sub formă de izvoare și alimentează cursurile de apă ale lumii, proces numit descărcare.

Conform cercetătorilor, reîncărcarea apelor subterane este afectată de schimbările climatice din cauza modificării tiparelor de precipitații. Procesul poate fi afectat și de schimbarea utilizării terenurilor, cum ar fi transformarea pădurilor în pășuni. Diferite feluri de vegetație trimit diferite cantități de umiditate înapoi în atmosferă, modificând cantitatea de apă care va fi absorbită de către sol.

Rezervele de apă ale lumii sunt în scădere chiar dacă precipitațiile sunt mai abundente

Mark Cuthbert, cercetător la School of Earth and Ocean Sciences și Water Research Institute la Universitatea Cardiff din Marea Britanie a explicat pentru Carbon Brief că timpul necesar pentru ca reducerile cantităților de apă reîncărcată să fie traduse în reduceri ale descărcării apelor subterane nu a fost încă bine studiat.

Timpul de reacție va fi mai rapid în zone umede cum ar Amazon, bazinul Congo și Indonezia, precum și în zone joase, cum ar fi mega-deltele din Asia și mlaștinile din Florida.

În multe zone uscate, cum ar fi Fâșia Gaza din Palestina, acviferele se află deja sub presiune semnificativă. Ca rezultat al supraexploatării, poluării și infiltrării apei de mare, doar 4% din apele subterane ale acviferului costier din Gaza sunt bune pentru băut. În Tehran, Iran, supraexploatarea apelor subterane cauzează pământul să se scufunde cu până la 25 de centimetri pe an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri