Strugurii au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.
In compozitia strugurilor negri, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, o minunatie de antioxidant, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature. Trebuie stiut ca strugurii albi contin o cantitate mult mai mica de antioxidanti decat cei rosii.
Persoanele care sufera de guta, o boala greu tratabila, pot stopa evolutia acestei boli sau chiar o pot vindeca mancand struguri care deja se gasesc din belsug pe tarabele din piete. Compozitia extrem de bogata face din strugure un medicament natural ideal pentru combaterea afectiunilor articulare, osoase si renale.
Prin consumul de struguri, mai pot fi combatute si alte afectiuni precum gastrita, ulcerul si constipatia, bolile de piele, litiazele renale si biliare, anemia, tulburari hormonale specifice femeilor, afectiuni pulmonare si cardiovasculare.
Datorita continutului de resveratrol din compozitie, strugurii sunt eficienti atat in prevenirea maladiei Alzheimer, cat si in incetinirea evolutiei in cazul persoanelor care deja sufera de aceasta boala. In ceea ce priveste sanatatea ochilor, flavonoidele din struguri au capacitatea de a incetini procesele care duc la scaderea acuitatii vizuale, iar vitamina A mentine vederea buna si agera pana la varste inaintate.
Citeste mai mult pe ziare.com