Grija față de mediul înconjurător, tema centrală la Street Delivery 2018

În weekendul 15 – 17 iunie, la Street Delivery reflectorul va fi pus pe protejarea mediului înconjurător și cum poate deveni Bucureștiul un smart city. Vor fi activități diverse, printre care workshopuri de grădinărit urban, atelierele de hamace, vopsitorie cu plante din grădină, “make your own salad”, ateliere de design, artă, DIY, modelaj, reciclare creativă și construcție de mobilier stradal și multe altele.  

Grija față de mediul înconjurător, tema centrală la Steet Delivery 2018În perioada 15 – 17 iunie are loc, în București, cea de-a 13-a ediție a Street Delivery, „evenimentul care deschide strada pentru oameni și o închide pentru mașini”. În acest an, organizatorii îi invită pe cei care participă să-și privească orașul dintr-un alt unghi, al protejării mediului înconjurător.

„Deprinderile obsesive, automate pe care le punem zilnic în practică ne deteriorează mediul și bunăstarea în asemenea hal încât ne trezim că petrecem ani de zile într-un trafic infernal dând vina pe ceilalți, dar nu ne-am da jos din mașină să mergem pe jos, cu bicicleta sau autobuzul. E prea complicat. Respirăm cel mai poluat aer din Europa, dar turnăm și mai mult beton peste puținul spațiu verde pe care îl mai avem. Suntem conștienți că automobilul a cucerit fiecare metru de promenadă, dar continuăm să lărgim bulevarde în loc să oferim mai mult loc oamenilor”, scriu cei de la Street Delivery în evenimentul creat pe Facebook.

În acest sens, aceștia au ales tema centrală „Smart cities?” prin care doritorii au putut trimite, până la 1 iunie, proiecte pe această temă.

”Ce este, în fond, un “smart city”? Un oraș dominat de tehnologie sau unul în care oamenii aplică noile dezvoltări pentru o conviețuire mai plăcută? Un buzzword de marketing sau o direcție inevitabilă a marilor aglomerări urbane? Ne apropie oare noile tehnologii sau ne îndepărtează și mai mult, distrugând comunitatea? Un oraș „smart” își șterge trecutul pentru tot ce-i nou sau știe să aibă grijă de propria sa memorie și identitate? Ce poți face într-un oraș în care sistemul de reciclare ba nu există, ba nu funcționează? Cât de “smart” e să ai o grădină deasupra blocului sau pe acoperișul clădirii în care lucrezi?”, au mai scris organizatorii.

Proiectele câștigătoare vor participa la evenimentul din weekendul 15 – 17 iunie.

În plus, proiectul Grădini Posibile, inițiat de Asociația Calup și realizat în parteneriat cu Universitatea București, continuă și ediția aceasta cu workshopuri de grădinărit urban, atelierele de hamace, vopsitorie cu plante din grădină, “make your own salad”, proiecții și zone de relaxare în Grădina Universitarilor. În cadrul Street Delivery, Calup și colaboratorii săi propun o strategie pe termen lung de dezvoltare a acestui spațiu verde uitat din inima Bucureștiului.

Tot în cadrul Street Delivery, în curtea interioară a Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu se vor desfășura ateliere de design, artă, DIY, modelaj, reciclare creativă și construcție de mobilier stradal.

Programul celor trei zile Street Delivery cuprinde, în plus, ateliere pentru copii și adulți, tururi ghidate în Casa Mincu și o expoziție de concursuri ale Ordinului Arhitecților, petreceri de pietoni, soluții de transport alternativ, instalații și performance-uri artistice, proiecte ale societății civile, dans și inițiative pietonale din alte cartiere ale orașului.

Prin Barometrul Curățeniei (creat de Curățenie Profi, care îi ajută pe organizatori să mențină strada Arthur Verona curată), Street Delivery le arată cetățenilor smart că în „lanțul trofic” al reciclării primul pas este făcut de fiecare dintre noi prin colectarea selectivă a gunoiului din propria casă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri