Strategia energetica, faza pe tara

text de Ecaterina Procopov

Ministerul Economiei si Finantelor a definitivat proiectul strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020. acesta ar putea fi aprobat de guvern la inceputul lunii iunie. Strategia energetica va fi evaluata in ceea ce priveste impactul asupra mediului, "pentru a ne convinge ca este benefica din acest punct de vedere", a spus ministrul Mediului, Attila Korodi. acesta a precizat ca desi, pana in anul 2020, va trebui ca in Romania sa se reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20%, pe piata nu exista inca cerere pentru energie regenerabila, iar situatia trebuie sa se schimbe.

Strategia energetica are obiective comune cu cele ale Uniunii Europene, printre care si securitatea energiei si protectia mediului inconjurator. Vosganian a anuntat ca documentul va fi dezbatut cu partidele politice si cu reprezentantii mediului academic.

ENERGIE VERSUS MEDIU

Termocentralele din subordinea Ministerului Economiei si a Ministerului Administratiei si alte unitati de productie a energiei controlate de stat au nevoie de investitii de mediu, in perioada 2007-2013, de 2,4 miliarde de euro, a declarat Constantin Ioanitescu, director de dezvoltare la Termoelectrica. In lipsa unor investitii de mediu in valoare de circa 2 miliarde de euro, complexurile energetice Craiova, Rovinari si Turceni vor fi scoase din functiune, a spus ministrul Economiei si Finantelor. Cu ocazia finalizarii strategiei energetice a Romaniei, Vosganian a amintit ca cele trei complexuri asigura 30% din productia nationala de electricitate, insa, "daca nu facem rost de doua miliarde de euro sau nu venim cu alti bani pentru investitii de mediu la complexurile energetice, acestea risca sa se inchida". Presedintele Autoritatii pentru Valorifi carea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, spune ca singura solutie pentru ca firmele sa nu se inchida este privatizarea lor.

INCĂLZIREA GLOBALĂ SCUMPEŞTE ENERGIA

Vara deosebit de calda anuntata de meteorologi ar putea creste facturile la energia electrica. Ministrul Varujan Vosganian trage un semnal de alarma si spune ca se asteapta, din cauza secetei, la scaderea productiei din hidrocentrale, ceea ce ar obliga la cresterea productiei in termocentrale. Ultima scumpire a energiei s-a produs pe 1 aprilie, cand pretul a crescut cu 3,95%. Vosganian a precizat: "Le-am solicitat (producatorilor de energie – n.r.) ca orice cerere de crestere a pretului sa treaca pe la mine pentru a vedea daca este justificata".

spot_img

Ultimele știri