Strategia de dezvoltare durabila, in presa de azi

Cronica Romana: Romania, la nivel occidental in 22 de ani? Attila Korodi fata cu… decalajul economic

Romania trebuie sa recupereze, pana in 2030, decalajul economic pe care il are fata de celelalte tari ale Uniunii Europene (UE), a declarat, ieri, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, cu prilejul lansarii Strategiei nationale pentru dezvoltare durabila.

Korodi a precizat ca, pentru acest deziderat, este nevoie de realizarea unei astfel de strategii care insumeaza strategiile sectoriale. El a mai subliniat ca "o astfel de strategie nu trebuie sa contina generalitati, ci solutii concrete", si ca "un rol foarte important il au parteneriatele regionale".

Titularul portofoliului de la Mediu a mai explicat ca Educatia si Sanatatea sunt domenii prioritare in noua strategie nationala, iar in perioada de tranzitie, Romania nu a avut suficienta capacitate administrativa sa organizeze aceste domenii. Mediul, sanatatea si educatia sunt elemente intersectoriale si, in acelasi timp, "provocari cruciale" pentru noua dezvoltare a Romaniei, mai afirma Attila Korodi.

Domnul Korodi omite, insa, sa explice nu neaparat publicului larg, ci macar specialistilor in economie, in primul rand faptul ca orice strategie, pentru a fi cel putin enuntata, (ce sa mai vorbim de punere in practica) trebuie sa defineasca in mod clar, detaliat, patru elemente: obiectivele de atins, modalitatile de atingere, resursele de care organizatia in cauza dispune, inclusiv cele materiale, financiare, umane etc. si, nu mai putin important, termenele pana la care obiectivele derivate si cele fundamentale trebuie atinse.

Optimism de parada

Korodi stabileste, pe criterii numai de domnia-sa stiute, un obiectiv mai mult decat indraznet pentru tara noastra: recuperarea decalajului economic ce ne separa de statele vestice dezvoltate ale UE in numai… 22 de ani. Nu avem nimic impotriva inginerilor, mai ales daca au absolvit ulterior si SNSPA-ul, insa pentru a emite astfel de prognoze trebuie sa stii macar de la ce nivel pornesti, ori dl. ministru nu pare sa se fi obosit sa consulte macar vreun site de internet referitor la ierarhia mondiala a statelor in functie de PIB pe cap de locuitor. Indicator crucial pentru estimarea nivelului general al unei tari, dat fiind faptul ca exprima productivitatea medie nationala a muncii, doar in functie de dinamica acestuia putand creste, in ritm usor inferior, salariile si, implicit puterea de cumparare a cetatenilor statului respectiv.

Daca ar fi facut acest efort dl. Korodi ar fi fost, probabil, mult mai ponderat in afirmatii. In informam, pe aceasta cale, pe dl. ministru al Mediului ca, Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de analize si statistici a prestigiosului trust britanic de presa economica The Economist, estimeaza perioada de recuperare a decalajului evocat de domnia sa la… 66 de ani. Nu credem ca strict din dorinta ca cifra sa fie multiplu de 22, mai ales ca analiza este anterioara predictiei ministrului roman. Analiza britanicilor ia in considerare ritmurile de crestere economica ale Romaniei si, respectiv, pe cele ale tarilor occidentale, precum si nivelurile actuale ale PIB-urilor.

De asemenea, in elaborarea prognozelor se folosesc anumite corectii, numite tehnici de extrapolare pentru a se evita emiterea a ceea ce specialistii in economie numesc "extrapolare mecanica". Adica o proiectare mecanica in viitor a fenomenelor care se manifesta in prezent, fara sa-ti pui problema sanselor reale pe care le are mentinerea lor pe termen mediu si mai ales lung.

Pentru mai multe informatii vizitati Cronica Romana

Jurnalul National: Recuperam decalajul fata de UE abia in 2030

Romania isi propune sa ajunga, in 2020, la nivelul mediu de dezvoltare inregistrat in 2007 de statele din vestul Europei, urmand ca in 2030 sa fie recuperat intregul decalaj ce o desparte de celelalte tari din UE. Ca atare, autoritatile au revizuit o strategie de dezvoltare durabila si au prezentat ieri la Academia Romana documentul revizuit.

In viziunea autoritatilor, Strategia Nationala este un proiect necesar pentru ca in acest moment Romania are nevoie de programe pe termen scurt, mediu si lung pentru sustinerea economica si pentru a tine pasul cu celelalte state membre. Foarte importanta este si dezbaterea publica, aceasta trebuind insa sa fie scoasa din circuitul politic.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a anuntat in discursul sau ca pana in 2020 Romania isi propune sa ajunga la nivelul de calitate a mediului care s-a inregistrat in 2007 in celelalte tari ale UE. "Zece ani mai tarziu, in 2030, va recupera intregul decalaj ce o desparte de tarile Uniunii din acest punct de vedere", a spus Attila Korodi. Ministrul este de parere ca documentul lansat ieri va oferi conceptul pentru managementul statal al Romaniei pentru urmatorii 25 ani.

Educatia si sanatatea au fost "domeniile sociale perdante" ale perioadei de preaderare si asta pentru ca tara noastra si-a "concentrat toate eforturile pentru atingerea obiectivelor de integrare de pe agenda negociata cu Uniunea Europeana", a spus Korodi. "Pe aceasta agenda, educatia si sanatatea nu au fost teme prioritare ale integrarii si, in aceste conditii, Romania nu a mai avut capacitatea administrativa sa europenizeze si aceste sectoare esentiale. Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila va aseza si aceste domenii in prim-plan", a spus Korodi.

NEVOI

Conceptul de dezvoltare durabila se refera la acoperirea necesitatilor actualei generatii fara a compromite sansele celor viitoare in a-si satisface propriile nevoi. "Dezvoltarea durabila inseamna, din punct de vedere al protectiei mediului, internalizarea costurilor de mediu in toate activitatile, indiferent ca vorbim de sectorul public sau de cel privat", potrivit lui Korodi.

Asteptarile pe care ministrul Mediului le are de la varianta imbunatatita a Strategiei se refera la claritate in obiective, instrumente si structuri de implementare bine definite si un mecanism de monitorizare prin care sa fie clar cine si in ce fel raspunde de fiecare obiectiv in parte. Ministrul a adaugat ca parteneriatele regionale si locale intre administratie, domeniul academic si sectorul de afaceri vor juca un rol-cheie in aplicarea corecta a principiilor din documentul de dezvoltare durabila.

DOCUMENT

Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila este un document programatic ce se va realiza conform exigentelor Uniunii Europene si care urmeaza sa fie finalizat si prezentat Comisiei Europene pana la sfarsitul anului 2008. Aceasta va avea o orientare de perspectiva pe termen mediu si lung, continand obiective-tinta, masuri de implementare si evaluare a surselor de finantare realiste la orizontul anilor 2013, 2020 si 2030.

COLABORARE

Ministerul Mediuluiva colabora cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Romania pentru revizuirea Strategiei Nationale a tarii noastre pentru Dezvoltare Durabila. In 2001, Consiliul European a adoptat prima Strategie pentru Dezvoltare Durabila a UE, care a fost revizuita in 2006, in urma cresterii numarului de state membre. Acest document stabileste o strategie unica la nivelul UE, privind modul in care Uniunea isi va respecta mai eficient angajamentul pe termen lung.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri