Ziua Internationala a Biodiversitatii, sarbatorita astazi

Astazi este Ziua Internationala a Diversitatii Biologice, stabilita in data de 22 mai de catre Natiunile Unite pentru a promova si a face cunoscute problemele importante privind biodiversitatea. 

La inceputul acestei luni, Comisia Europeana a adoptat o noua strategie pentru a stopa diminuarea biodiversitatii si a ecosistemelor in cadrul Uniunii Europene, pana in anul 2020 – Asigurarea noastra de viata, capitalul nostru natural: strategia UE pentru biodiversitate pentru anul 2020.

Noua strategie se aliniaza cu doua angajamente pe care liderii UE si le-au luat in luna martie 2010. Primul angajament este si obiectivul mentionat in slogan: „Oprirea pierderii biodiversitatii si degradarii serviciilor oferite de ecosisteme in UE pana in 2020 si refacerea acestora pe cat posibil, sporind in acelasi timp contributia UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii la nivel global”.

Noua strategie este aliniata cu angajamentele globale facute la Nagoya, in luna octombrie 2010, in cadrul Conventiei pentru Diversitate Biologica, cand liderii mondiali au adoptat un pachet de masuri pentru a aborda pierderea biodiversitatii in urmatoarea decada.

Exista sase obiective mari si 20 de actiuni pentru a ajuta Europa sa-si atinga obiectivul. Cele sase obiective se refera la: implementarea legislatiei UE cu privire la mediu pentru protejarea biodiversitatii; o mai buna protectie a ecosistemelor si folosirea infrastructurilor verzi; folosirea agriculturii si activitatilor forestiere sustenabile; administrarea corecta a stocurilor de peste; control sporit a speciilor straine; contributie sporita a UE pentru evitarea pierderii biodiversitatii.

60% dintre ecosistemele lumii sunt degradate

In prezent, numarul speciilor pe cale de disparitie se afla la un nivel ingrijorator. Avand ca principala cauza activitatile oamenilor, speciile sunt in prezent distruse de pana la 1.000 de ori mai repede decat in mod natural: conform datelor FAO, 60% dintre ecositemele lumii sunt degradate sau folosite nesustenabil; 75% dintre speciile de pesti sunt supra-exploatate sau degradate, iar 75% din diversitatea genetica a recoltei agricole a fost pierduta la nivel global incepand cu 1990.

Aproximativ 13 milioane de hectare de paduri tropicale sunt taiate in fiecare an, iar 20% dintre recifurile de corali tropicali au disparut. In UE, doar 17% dintre habitate si specii si 11% dintre ecosistemele cheie protejate de legislatia europeana sunt in stare buna. Toate acestea se intampla in pofida actiunilor intreprinse pentru a combate pierderea biodiversitatii, actiuni care au venit ca urmare a stabilirii obiectivului UE pentru biodiversitate pentru 2010, stabilit in anul 2001.

Beneficiile acestor actiuni au fost contrabalansate de presiunea continua si in crestere asupra biodiversitatii si componentelor acesteia, inmultirea speciilor straine, poluarea si schimbarile climatice. Alte cauze indirecte, cum ar fi cresterea populatiei, lipsa de informare cu privire la importanta biodiversitatii si faptul ca valoarea economica a biodiversitatii nu este reflectata in deciziile luate pentru protejarea acesteia, au un impact important asupra biodiversitatii.

Foto:guardian.uk

Raluca Petrescu

Cititi si:

Comisia Europeana organizeaza un concurs pe Facebook pentru sustinerea biodiversitatii. Premiul – o excursie in Transilvania
 

spot_img

Ultimele știri