WikiLeaks: Proiect nuclear din Bulgaria, abandonat din considerente de siguranta

Unul dintre cei mai mari furnizori de energie britanici, care vrea sa construiasca sase reactoare nucleare in Marea Britanie, a contribuit la dezvoltarea unui alt reactor, in Bulgaria, aflat sub “suspiciuni serioase legate de siguranta”, arata o serie de convorbiri interceptate de WikiLeaks si citate de "The Guardian".

Compania germana RWE, care detine firma npower si furnizeaza energie si gaze pentru 6,7 milioane de britanici, a cumparat 49% din proiect in decembrie 2008 si a renuntat la el in octombie 2009. RWE a declarat ca decizia de a se retrage din proiectul nuclear de 7 miliarde de euro a fost luata din cauza ca finantarea acestuia nu a putut fi finalizata in perioada stabilita si ca nu a avut legatura cu vreo problema de securitate.

Cu toate acestea, implicarea sa intr-un astfel de proiect, plin de intelegeri de culise, dupa cum il califica stenogramele, ar putea sa ii afecteze reputatia din cauza dubiilor legate de siguranta si modul in care si-a ales partenerii de lucru pentru reactor.

In decembrie 2007, grupuri de ecologisti, printre care si Greenpeace, au fost impotriva aprobarii date de catre Comisia Europeana pentru acest proiect. Aprobarea a venit si in ciuda cererii de blocare venita cu o luna inainte din partea fostulei agentii bulgare de reglementare a sectorului energiei nucleare.

Publicarea interceptarilor a avut loc in contextul cresterii temerilor legate de o asa-numita “renastere nucleara globala”, date fiind cele peste 1.000 de reactoare care vor fi construite pana in 2030, potrivit Asociatiei Nucleare Mondiale. Printre tarile care ar urma sa produca energia nucleara, pentru prima data se numara Albania, Bangladesh, Kenya, Venezuela si Siria.

Interceptarile arata ca increderea pe care o arata inainte RWE fata de proiect s-a transformat in “remuscarea cumparatorului” in cateva saptamani. In discutiile publicate de WikiLeaks, ambasadorul SUA in Bulgaria cita oficiali locali care ar fi spus ca sustineau accelerarea inceperii constructiei, astfel incat RWE sa nu apuce sa se retraga. RWE a anuntat de la bun inceput ca nu va acorda niciun fel de finantare “pana nu va vedea prima parte din beton turnat”, adica inceputul constructiei. Expertii care lucrau in proiect si-au exprimat ingrijorarea cu privire la gradul de siguranta al proiectului, care, daca ar fi fost mentinut, ar fi putut fi “foarte riscant”.

RWE a tinut secrete majoritatea problemelor tehnice de la locul constructiei, in ciuda faptului ca in luna februarie 2009, firma ar fi vrut sa analizeze toate acordurile legate de proiectul nuclear Belene din Buglaria. Tot atunci, arata o alta interceptare, RWE era ingrijorata de lipsa de transparenta a proiectului si dorea sa lucreze cu un contractor rus. Desi a avut discutii cu mai multe grupuri energetice pentru a le vinde jumatate din partea sa de proiect, RWE nu a gasit clienti si a recunoscut ca a lucra cu firme rusesti si bulgare din domeniul energetic este „o combinatie otravitoare” pentru investitiile europene.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri