Vremea extrema loveste productia alimentara mondiala

Deficitul mondial de grau cauzat de incendiile din Rusia, miile de vite omorate de canicula in Kansas si nenumaratele hectare de culturi distruse de inundatiile din Pakistan sunt doar cateva indicii despre greutatile cu care se va confrunta omenirea de-acum incolo din cauza schimbarilor climatice, se arata intr-o analiza Reuters.

In ciuda ingrijorarii tot mai mari legate de efectele vremii extreme asupra productiei de alimente la nivel mondial, liderii lumii tot nu se pun de acord in privinta adoptarii unui pact global de lupta impotriva schimbarilor climatice.

Pe fondul incalzirii globale, cauzate de emisiile de gaze cu efect de sera, fenomene precum seceta, valurile de caldura si inundatiile cresc ca intensitate si frecventa.

„Temperaturile creaza tot mai multe fenomene extreme fara precedent, iar cu asta ne vom confrunta de-acum incolo”, comenteaza Neville Nicholls, climatolog in cadrul Monash University din Melbourne, Australia.

Pe masura ce numarul fenomenelor meteo extreme creste, e foarte probabil ca acestea sa declanseze un adevarat haos pe pietele agricole mondiale. Haos ce ar putea conduce la conflicte alimentare in statele sarace, precum cele din 2007 si 2008, cand preturile au inregistrat cresteri record din cauza speculantilor.

Graul s-a scumpit cu 70% din iunie

Pretul graului a crescut cu circa 70% din iunie si pana acum, dupa ce Rusia a fost lovita de cea mai grava seceta din ultimii 130 de ani. Vladimir Putin a anuntat saptamana trecuta ca tara sa nu va mai exporta, pana la sfarsitul anului, grau si alte cereale.

Vestea e ingrijoratoare pentru Egipt, cel mai mare importator de grau din lume, dar si pentru alte natiuni dependente de importuri. Criza graului din Rusia ameninta deja cu declansarea unor conflicte in Orientul Mijlociu, nordul Africii si Europa.

Nick Robins, analist al bancii britanice HSBC, a explicat ca schimbarile climatice pot reduce productia de grau din blocul statelor G20 cu pana la 8,7%, pana in 2020 daca nu se iau masuri de adaptare la fenomele extreme si temperaturi ridicate.

In contextul cresterii populatiei, productia de grau per capita in G20 ar putea scadea cu 11,9% pana la 16,1%, pana in 2020.

Planeta arde si guvernele se piaptana

Cu toate ca fenomenele meteorologice extreme lovesc planeta din toate partile, guvernele lumii nu se simt deloc presate sa urgenteze semnarea unui acord comun de combatere a schimbarilor climatice.

In vreme ce temperaturile globale cresc vazand cu ochii din cauza arderii iresponsabile a combustibililor fosili, secetele, valurile de caldura si inundatiile devin din ce in ce mai frecvente si mai intense.

Cu toate acestea, discutiile globale privind reducerea emisiilor nu ajung la niciun rezultat. Senatul SUA nu a aprobat nici pana acum celebrul pachet de legi pentru energie si schimbari climatice si nici administratia Obama nu a reusit pana acum sa il promoveze pentru a fi adoptat.

„Este foarte posibil sa nu ajungem la acel acord mult asteptat nici la Cancun”, declara in aceasta saptamana Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, referindu-se la discutiile climatice globale care vor avea loc in noiembrie, in Mexic.

Anul 2010 a inceput cu un avertisment grav din partea climatologilor, care au anuntat ca temperaturile globale inregistrate in primele luni au fost cele mai ridicate din istoria masuratorilor meteorologice.

Din ianuarie si pana in iunie, temperatura medie pe glob, in oceane si pe uscat, a fost cea mai mare inregistrata vreodata, potrivit datelor Agentiei americane pentru Ocean si Atmosfera (NOAA). Aceasta a atins in medie 14,2 grade Celsius, cu 0,68 grade Celsius mai mult decat media inregistrata in secolul XX.

Sorina Covrig

spot_img

Ultimele știri