Cu patru luni inainte de izbucnirea violentelor de la Cogealac, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ii trimisese primarului comunei, Cati Hristu, o scrisoare in care ii cerea sa faciliteze investitia CEZ din zona, aratand ca aceasta ar putea ajuta Romania sa scape de declansarea procedurii de infringement pe regenerabile.
Scrisoarea, publicata azi de cotidianul ”Gandul”, a fost trimisa pe fondul disputei mocnite din comuna privind terenurile pe care urmau sa fie construite turbinele parcului eolian. In vreme ce unii localnici inchiriasera deja terenurile companiei CEZ, primarul Hristu a preferat sa acorde autorizatie de constructie pentru eoliene unui alt mare investitor – compania Iberdrola. Aceasta doreste sa ridice in zona un parc eolian si mai mare decat cel dezvoltat de CEZ.
S-a ajuns la dispute diplomatice
"Doresc sa salut initiativa investitorului privat Continental Wind Partners – Romania care prin amplul proiect demarat pe raza UAT Constanta, inclusiv pe raza comunei Cogealac va contribui la atingerea tintelor asumate, cu un procent semnificativ, astfel incat se va evita declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement, sanctiune de care Romania risca sa fie afectata", se arata in documentul prezentat de ”Gandul”.
Potrivit ziarului, Videanu a continuat, rugandu-l pe Hristu sa sprijine "cu toate masurile legale posibile" care ii stau la indemana si sa faciliteze cu prioritate investitiile in acest sector.
"In mod normal, Transelectrica trebuie sa solutioneze aceste probleme, dar situatia s-a complicat, ajungandu-se la dispute diplomatice, la interventii din partea ambasadelor Cehiei si Spaniei. Eu sustin orice proiect viabil, indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru ca aveam informatii ca, pe plan local, se practica un santaj pe fata la potentialii investitori. Or, prin asemenea atitudine se pot pune in pericol investitii majore si nu putem asista pasivi la un asemenea fenomen", a spus Videanu.
Potrivit ziarului ”Ziua de Constanta”, Videanu insusi a intermediat sapte runde de negocieri intre reprezentantii celor doua firme.
”Sustinem investitorii mai avansati in proiecte”
La randul sau, Alexandru Sandulescu, directorul general al Directiei de Energie din MEC, a declarat pentru Gandul ca interventia lui Videanu a fost in interesul national, deoarece proiectul CEZ se afla deja intr-un stadiu avansat, iar energia regenerabila produsa ar putea salva Romania de la infringement.
Avem o tinta asumata in fata Uniunii Europene, ca 33% din totalul energiei brute produsa in Romania sa fie din surse regenerabile, pana la sfarsitul anului. Daca nu ne atingem tinta, riscam declansarea procedurii de infringement. Am facut o evaluare la inceputul anului si am constatat ca este nevoie ca parcul eolian din zona comunei Cogealac si a localitatilor invecinate sa fie functional la jumatate din capacitatea estimata, de 100 MW. Comuna Cogealac este in mod deosebit importanta, pentru ca acolo e statia de transformare. Avand in vedere acest lucru, ideea noastra a fost sa ii sustinem pe investitorii care sunt mai avansati cu proiectele lor. La vremea intocmirii adreselor semnate, mai intai, de domnul secretar de stat Tudor Serban si, ulterior, de ministrul Videanu, nu stiam de existenta Eolica Dobrogea, de care am aflat, zilele acestea, ca ar fi competitorul CEZ", a spus Sandulescu.
Scandalul de la Cogealac scoate la suprafata o grava lipsa de strategie la ministerul Economiei. Pentru ca nu exista o formula clara care sa evite ”canibalizarea” a doua mari investitii, firmele Eolica si CEZ au ajuns sa obtina amandoua autorizatie de constructie pentru aceeasi zona – CEZ de la Consiliul Judetean Constanta, iar Eolica de la Primaria Cogealac.
Miza politica si financiara
Scandalul de la Cogealac are o miza atat financiara, cat si una politica. Pe de-o parte, primaria Cogealac a refuzat sa ofere aviz de constructie pe motiv ca taxele provenite din investitie vor merge catre Consiliul Judetean Constanta si nu catre localitate. Potrivit cotidianului ”Adevarul”, primarul Cati Hristu s-ar afla intr-un conflict de interese in deoarece el detine niste terenuri pe care le-ar fi inchiriat deja companiei Eolica Dobrogea, dezvoltatorul parcului Iberdrola.
Pe de alta parte, miza politica e subliniata de declaratiile facute cu o zi inainte de impuscaturile de la Cogealac de liderul PNTCD Constanta, Tudorel Chesoi, care, potrivit publicatiei ”Ziua de Constanta”, a anuntat ca el insusi va organiza acest miting. „Noi am intrat deja in campanie, pentru ca avem foarte mult de munca. Trebuie sa alegem 587 presedinti de sectii de votare si 105 secretari executivi. Vrem sa infiintam organizatii acolo unde nu avem si sa le intarim pe cele de la Cogealac, Vulturu, Corbu, Ciobanu, Seimeni, Amzacea, Topraisar, Cerchezu si Cuza Voda, acestea fiind cele mai puternice“, a spus Tudorel Chesoi.