Update: Legea cainilor comunitari, amanata cu inca 1 saptamana de deputati

Deputatii ar fi trebuit, astazi, sa-si dea votul final pentru Legea cainilor comunitari, potrivit promisiunii facute in urma cu 2 saptamani, cand Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost amanat, opozitia nefiind de acord cu votul secret.

"Au fost peste 150 de iubitori de animale astazi la balcoanele Camerei Deputatilor care au asteptat cu sufletul la gura votul final. A fost amanata insa, probabil pentru saptamana viitoare, votarea proiectului de lege care s-a aflat, astazi, la numarul 57 pe ordinea de zi. Presupun, nimeni nu a anuntat nimic, ca va intra saptamana viitoare in discutie", a declarat, pentru Green Report, Carmen Arsene, presedinta Federatiei Nationale pentru Protectia Animalelor (FNPA).

Conform proiectului actual, cainii fara stapan vor fi tinuti o luna in adaposturi special amenajate si vor fi verificati medical. In cele 30 de zile, cainii vagabonzi vor putea fi adoptati. Daca nu sunt de acord cu eutanasierea, consiliile locale ii pot lasa pe maidanezi liberi pe strazi dupa sterilizare, daca acestia nu sunt bolnavi sau agresivi.

ONG-urile sustin sterilizarea cainilor fara stapan

„Gestionarea cainilor fara stapan prin ucidere in masa, asa cum propune PDL, s-a dovedit ineficienta atat in Romania, cat si in intreaga lume. In perioada 2001-2008, doar in Bucuresti au fost omorati aproape 150.000 de caini, cheltuindu-se aproape 10 milioane de euro din banii publici. Iar aceasta campanie de ucidere in masa nu a dus la disparitia cainilor de pe strazi”, se arata intr-un comunicat al Vier Pfoten.

Potrivit studiilor organizatiilor internationale de profil, dar si conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Ghidul pentru managementul populatiei canine, Geneva 1990) uciderea in masa a cainilor este o metoda ineficienta si costisitoare.

„Studiile arata ca, in urma aplicarii unei campanii de ucidere, orice teritoriu ramas liber de caini va fi ocupat in scurt timp de catre alti caini, deoarece resursele (hrana, apa, adapost) sunt in continuare disponibile. Mai mult decat atat, conform OMS, reducerea populatiei prin mortalitate este compensata rapid prin cresterea calitatii vietii si a puterii de reproductie a supravietuitorilor. Astfel, cainii ramasi vor fi mai rezistenti si vor avea mai multi urmasi, pentru ca rata de inmultire creste si depaseste cu mult rata de prindere si omorare”, se arata in acelasi comunicat.

Principiul de baza care trebuie aplicat in managementul populatii canine este controlul reproductiei, pentru stoparea inmultirii necontrolate a animalelor. Controlul reproductiei canine fara stapan presupune: prinderea animalelor, deparazitarea si vaccinarea lor, identificarea si marcarea intr-un mod vizibil (crotaliu) si, sterilizarea si returnarea din locurile de unde au fost ridicate.

Mihaela Pavnutescu
 
Citeste si: Update: Votul pentru adoptarea Legii cainilor comunitari, amanat cu 2 saptamani

Vier Pfoten: Campanie de sterilizari gratuite, pentru caini si pisici, in Mangalia

Sterilizarea, solutia adoptata de Parlamentul European pentru cainii comunitari

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri