Unitatile centralei de la Cernavoda, printre cele mai performate din lume

Potrivit statisticilor internationale recente, Unitatea 1 (U1) a CNE Cernavoda se situeaza la nivelul lunii iulie 2011 pe pozitia 5 in topul unitatilor nucleare din lume, avand un factor de capacitate mediat pe ultimii trei ani de peste 96%, a anuntat marti Nuclearelectrica.

De asemenea, Unitatea 2 (U2) de la CNE Cernavoda a inregistrat un factor mediat pe ultimii trei ani de 93%. In baza acelorasi statistici internationale, U1 este pe pozitia 1 in Europa iar U2 pe pozitia 7 in topul CNE din Europa.

In anul 2010, CNE Cernavoda a livrat o cantitate de 10.704.751 MWh in Sistemul Energetic National, asigurand astfel aproximativ 20 % din consumul national de electricitate.

Rezultatele anuntate de Nuclearelectrica vin pe fondul declaratiilor facute de ministrul Economiei, Ion Ariton, in cadrul Conferintei ministeriale privind securitatea nucleara, care a avut loc la Viena in luna iunie a acestui an.

“Din punctul de vedere al strategiei de dezvoltare a energeticii nucleare in Romania, Guvernul Romaniei va sprijini continuarea programului nuclear civil, luand toate masurile necesare ca legislatia din domeniul nuclear sa se alinieze la standardele internationale, iar atat obiectivele in functionare, cat si proiectele in derulare sa respecte cerintele din standardele de securitate nucleara si criteriile subsecvente de evaluare”, a spus atunci Ion Ariton.

Astfel politica Romaniei privind energia nucleara este contrara curentului antinuclear de la nivelul marilor economii europene. La aproximativ doua  saptamani dupa declaratiile ministrului Ariton, camera superioara a Parlamentului german s-a pronuntat in favoarea inchiderii centralelor nucleare ale tarii pana in 2022. Votul Bundesrat-ului a venit dupa ce planul initiat de cancelarul german, Angela Merkel, a fost votat cu majoritate covarsitoare in Bundestag.

De asemenea, Italia va renunta la energia nucleara, dupa ce planurile premierului Silvio Berlusconi de a reporni programul nuclear in 2014 s-au lovit de un rezultat zdrobitor la referendum. 95% dintre participantii la referendumul din Italia au votat pentru renuntarea la energia nucleara.

Totodata, Franta, conform declaratiilor ministrului francez al energiei, Eric Besson, ia in calcul renuntarea la folosirea energie nucleare.

Foto: nuclearelectrica.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Marea Britanie: Unda verde pentru continuarea programului nuclear

Bulgaria cere daune Rusiei pentru intarzierea lucrarilor la centrala nucleara de la Belene

Nuclearelectrica, in cautarea "oricarei companii mari" pentru investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Kozlodui: Invelisurile de protectie ale unui reactor, schimbate

Conducerea Korea Nuclear s-a intalnit cu ministrul Economiei, Ion Ariton

Consortiul Korean Nuclear interesat sa investeasca in constructia reactoarelor 3 si 4 Cernavoda

China Nuclear PowerEngineering Co., interesata sa investeasca la Cernavoda

Ministrul economiei propune mediului de afaceri chinez investitii la Cernavoda si Tarnita

Ne crestem productia de combustibil nuclear

Doua noi reactoare nucleare vor fi construite in SUA, dupa 25 de ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri