Garda Nationala de Mediu va notifica Agentia de Protectie a Mediului Valcea in vederea declansarea procedurii de suspendare a autorizatiei de mediu pentru soseaua Transalpina.
Pe de alta parte, comisarii Garzii Nationale de Mediu au aplicat constructorilor Transalpina si o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei.
Aceste sanctiuni au fost decise dupa ce o echipa de comisari din Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean Gorj a efectuat un control pe DN 67C Transalpina intre localitatile Novaci (judetul Gorj) si Sebes (judetul Alba). Controlul a fost solicitat de comisarul general, Ovidiu Daescu, pentru a verifica activitatea de amenajare a drumului national DN 67 C.
Investitia apartine CNADNR
„Investitia, apartinand Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, a fost inceputa fara ca proiectul sa fie avizat de catre autoritatea centrala de protectie a mediului”, subliniaza Garda Nationala de Mediu.
In absenta acordului de mediu, nu a fost posibila nici efectuarea unui studiu de evaluare menit sa stabileasca masuri de conservare pentru siturile NATURA 2000 pe care le traverseaza soseaua Transalpina.
La randul ei, Administratia sitului NATURA 2000 – Parang ROSCI 0188, prin acordurile emise, nu a stabilit conditiile care se impuneau pentru conservarea biodiversitatii.
Autorizatiile de construire au fost emise fara acord de mediu
Garda Nationala de Mediu a constatat ca „autorizatiile de construire care stau la baza modernizarii DN 67C au fost emise fara obtinerea acordului de mediu, contrar prevederilor legale”. In plus, societatea ROMSTRADE SRL, care a executat lucrarile, nu a gestionat corespunzator deseurile de constructie.
Comisarii de mediu au remarcat de-a lungul DN 67C mai multe depozite de materiale neutilizate, iar pe traseul Ranca – Novaci au fost identificate zone de taluz din care a fost dislocat material folosit in constructii. In zona Oasa, au fost exploatate materiale locale care au fost folosite pentru terasamentul drumului, ceea ce incalca Legea minelor nr. 85 / 2003.
De asemenea, conditiile prevazute in autorizatiile de mediu si de gospodarire a apelor pentru activitatea de fabricare a betonului, respectiv pentru extragerea pietrisului si nisipului, spalarea, sortarea si concasarea agregatelor minerale din raul Lotru nu au fost integral respectate de ROMSTRADE S.R.L. in timpul executiei lucrarilor.
Din partea Garzii de Mediu – amenda 100.000 de lei
Ca urmare a celor constatate, comisarii GNM au aplicat o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei, conform articolului 94 din OUG 195/2005 privind protectia mediului. Comisarii au mai dispus gestionarea tuturor deseurilor potrivit legislatiei in vigoare, termenul pentru realizarea acestei masuri fiind 10 octombrie 2012.
De asemenea, curatarea taluzurilor adiacente lucrarilor de consolidare a drumului, unde exista deseuri lemnoase, arbori dezradacinati si deseuri de constructie, trebuie finalizata pana la data de 1 decembrie 2012.
Tot pana la data de 1 decembrie, suprafetele de teren din care s-a dizlocat material trebuie aduse la forma initiala.
Foto: ro.wikipedia.org
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: